Göran Svensson skriver om etablissemanget och populism.
1 av 2
Göran Svensson skriver om etablissemanget och populism. - Foto: Privat/TT/TT
Göran Svensson.
2 av 2
Göran Svensson. - Foto: Privat

Professor: Den växande populismen är det politiska etablissemangets fel

Göran Svensson: Det politiska etablissemangets självupptagenhet bäddar för att en hårdför populist kan nå ut i folkdjupet.​


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det folkliga missnöjet mot det politiska etablissemanget i Sverige handlar inte bara om den förda migrations- och integrationspolitiken. I folkdjupet bubblar ett missnöje som bottnar i politikernas självupptagenhet och arrogans gentemot vanliga människor i samhället.

Ledande politiker och myndighetschefer kan i Sverige begå allvarliga fel, vara osakliga och partiska, oansvariga i beslutsfattande, oaktsamma med skattemedel, bryta mot gällande regler, lagar och förordningar, utan att detta får några personliga negativa konsekvenser och straffrättsliga påföljder.

I stället för att ställas till svars belönas de med lukrativa omplaceringar, reträttpositioner eller politiska tillsättningar i kommuner, landsting, stat och myndigheter (inrikes och utrikes), trots att de visat på bristande omdöme, avsaknad av ansvarstagande, inkompetens och allmän oduglighet.

Det är inte kompetens och lämplighet som styr utnämningar och tillsättningar av toppbefattningar i samhällets tjänst, utan tillhörighet till det politiska etablissemanget. De uppbär dessutom både löner, privilegier och andra förmåner, inklusive avgångsvederlag och pensionsvillkor som vanliga människor inte ens kan drömma om.

Allt detta kan bädda för att en karismatisk och auktoritär populist ges utrymme att äntra den politiska och mediala arenan med löften att bringa ordning och reda – städa upp i träsket efter det politiska etablissemangets egocentriska maktfullkomlighet.

Människors missnöje har byggts upp under lång tid eftersom det politiska etablissemanget inte alltid är eller har varit några förebilder. De har tvärtom visat prov på bristande omdöme, girighet och oförmåga att förstå vad vanliga människor känner och tänker om dem och samhällsutvecklingen.

Det verkar alltmer tydligt att det politiska etablissemanget oavsett partitillhörighet dessutom skyddar och gynnar varandra på bekostnad av samhällets samt medborgarnas väl och ve. Människors tillit till det politiska systemet och demokratins institutioner undermineras.

Sverige kan därför vara på väg mot att en karismatisk och auktoritär politiker träder fram och som pekar kraftfullt och förtroendeingivande med hela handen för att möta det missnöje som finns i folkdjupet gentemot dagens självupptagna och arroganta politiska etablissemang.

Det politiska etablissemanget (och dess experter, tankesmedjor och proffstyckare) viftar nog bort en sådan utveckling som osannolik på samma vis som SD:s förmåga att lyssna av och vara lyhörda gentemot vanligt folk viftades bort. Värt att notera är att det politiska etablissemanget också hade helt och hållet fel från början till slut om Donald Trump.

Det politiska etablissemangets självupptagenhet och arrogans (avsaknad av verklighetsförankring) bäddar för att en hårdför populist kan nå ut i folkdjupet.

Göran Svensson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.