1 av 3
- Foto: Philip Barnard/TT
2 av 3
- Foto: Philip Barnard
3 av 3
- Foto: AP/TT

Miljöpartist: Det är en självklarhet att vi ska hjälpa avhoppade jihadister

Julius Eberhard: "Hjälp med bostad, arbete och skuldsanering hjälper människor tillbaka in i samhället"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Julius Eberhard på Twitter: @EberhardJulius

Härom veckan fick Lunds kommunpolitik stor uppmärksamhet i både svenska och utländska medier. Företrädare för M, L och C i Lund krävde att stödprogram gällande jobb och bostäder till återvändande jihadister skulle tas bort ur kommunens handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Ett anmärkningsvärt krav, eftersom något sådant inte fanns med i handlingsplanen som politikerna själva varit med och tagit fram. Anmärkningsvärt är också att politikerna verkar sakna insikt i vilken roll kommunen bör spela för att motverka och förebygga brottslighet.

Mot bakgrund av de fruktansvärda handlingar som begås av IS är det inte konstigt att många vänder sig emot att de som återvänder från dessa organisationer skulle erbjudas särskilt stöd av samhället.

Sverige är dock en demokratisk rättsstat, vars lagar upprätthålls av rättsliga principer snarare än av godtycklighet. Det är, inte minst, något som skiljer oss från IS skräckvälde. Sverige är också ett land som kännetecknas av sociala skyddsnät avsedda att förhindra utanförskap.

Självklart borde de som begått terrorhandlingar i utlandet straffas då de återvänder till Sverige. Ansvaret för detta är dock rättsväsendets. Kommunen kan inte ägna sig åt rättskipning, det vore att åsidosätta Sveriges demokratiska system.

Kommunen ansvarar i stället för att skapa förutsättningar för att alla i någon form av utanförskap ska kunna bli en del av samhället. Det är viktigt inte minst vad gäller avhoppare från kriminell verksamhet.

Vare sig det rör sig om personer som lämnat den organiserade brottsligheten i Sverige eller utomlands, och vare sig dessa kunnat lagföras eller inte, så måste kommunen göra sitt bästa för att undvika återfall till kriminalitet.

Hjälp med bostad, arbete eller skuldsanering kan då vara lämpligt vilket har lyfts fram av Institutet för Framtidsstudier i en rapport till den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Lunds kommun får inte ge vika för populism. Kommunen måste göra vad den kan för att ge människor en väg från kriminalitet tillbaka in i samhället.

Julius Eberhard,
Språkrör Grön Ungdom Syd


Efter att den här debattartikeln publicerades har Grön Ungdom gått ut och kommenterat – läs mer om det här.

/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.