1 av 3
- Foto: TT-montage
2 av 3
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
3 av 3
- Foto: Ap

Sverigedemokraterna: "Utvisa svenska medborgare som åker för att kriga med ISIS"

"Det handlar om personer som misstänks ha begått krigsbrott eller brott mot mänskligheten men som inte kan utvisas från Sverige på grund av att de riskerar att dödas eller torteras i sina hemländer"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kent Ekeroth är riksdagsledamot är sedan 2010 riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. 

Mellan 2010 och november 2012 var Ekeroth ledamot i justitieutskottet. Sedan valet 2014 återigen är ledamot i samma utskott.

Aningslösheten och naiviteten hos etablissemanget är oftast kolossalt stor. Det kan handla om det nedmonterade försvaret, det utländska tiggeriet, den illegala handeln med våra pass som ingen av de tidigare regeringarna gjort något åt eller invandringen generellt sett som visat sig vara katastrofal.

Nu senast handlar det om de så kallade terrorresorna. Vi kunde alla läsa om centerpolitikern i Örebro som ville ge återvändande jihadterrorister jobb och terapi. I denna galenskap instämde Mona Sahlin, utsedd av Alliansregeringen som ”nationell samordnare mot våldsbejakande extremism” med fortsatt förtroende från den rödgröna regeringen, och menade på att det var ett ”bra exempel”.

Medan Sverigedemokraterna länge förespråkat hårda tag mot terrorresande har denna och förra regeringen varit förvånansvärt passiva. I april 2013 debatterade jag exempelvis terrorresor med före detta justitieminister Beatrice Ask, som alltså företrädde samtliga allianspartier. Svaret jag fick under den debatten var att hon var nöjd med dagens regler. De rödgröna hade heller inga ambitioner föregående mandatperiod. Första strax innan valet, passande nog, har det kommit några uttalande om att de ska göra något åt det men ofta har det varit urvattnade förslag som inte räcker till.

Sverigedemokraterna har hela tiden, långt innan vi kom in i riksdagen, haft en annan inställning. Så snart vi kom in i riksdagen la vi förslag om att skärpa reglerna och nyligen presenterade vi förslag för att komma tillrätta med jihadterroristerna: dra in medborgarskap även om de gör dem statslösa.

Varje år i riksdagen har vi även föreslagit förändringar i lagen om särskild utlänningskontroll. Lagen har föreskrifter om när utlänningar som 1) utgör fara för rikets säkerhet eller 2) kan befaras att han eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott, kan utvisas. 

Den lagen är direkt hänförlig till det Sveriges Radio tog upp 27 januari i år: att ”misstänkta terrorister får bo i Sverige”. Det handlar om personer som misstänks ha begått krigsbrott eller brott mot mänskligheten men som inte kan utvisas från Sverige på grund av att de riskerar att dödas eller torteras i sina hemländer. I stället ger Migrationsverket dem temporära uppehållstillstånd. Ytterligare ett exempel på enastående svensk naivitet.

Jag har som ledamot i justitieutskottet varje år sedan vårt riksdagsinträde föreslagit och vädjat till de andra om att ändra denna lag så att terrorister inte tillåts befinna sig i vårt samhälle. Varje gång har de argumenterat emot och röstat nej. Nyligen la jag ett uppdaterat sådant förslag med följande innebörd:

• Göra utvisning till huvudregel genom att ändra lydelsen ”kan utvisas” till ”bör” eller ”ska utvisas”.

• Överlämna frågan så att den hamnar hos Säkerhetspolisen i stället för Migrationsverket. Detta är främst en säkerhetsfråga, inte migrationsärende.

• Enligt paragraf 9 kan Migrationsverket ompröva Säkerhetspolisens bedömning om förvar, om det sker innan beslut om utvisning har tagits. Det ska inte kunna ske. Säkerhetspolisens bedömning måste anses väga tyngre än Migrationsverkets. I slutändan handlar det om att skydda Sverige och våra medborgare.

• All utvisning enligt lagen ska vara på livstid, i stället för att låta dagens situation vara kvar där terrorister har möjlighet att få tidsbegränsade utvisningsbeslut och därmed komma tillbaka till vårt land.

• Alla som döms till utvisning ska hållas inlåsta till dess att utvisning kan ske eller till dess att den intagne lämnar landet frivilligt under polisövervakning. Som vi kunde höra på Sveriges Radio kan annars misstänka terrorister vandra fritt i vårt land. 

• Straffen för den som uppehåller sig i strid med denna lag och den som hjälper en sådan person ska samtidigt skärpas kraftigt så att fängelse blir huvudregel.

• Slutligen ska biometriska uppgifter tas av alla som utvisas med stöd av denna lag för att kontrollera personer som söker sig till Sverige i framtiden för att förhindra att de kommer hit igen.

Dessa förslag kommer den samlade sjuklövern i riksdagen rösta nej till. De kommer dessutom argumentera emot förslagen. 

Med detta i beaktande kan jag bara konstatera att sjuklöverns nyvunna vurm för "hårda tag" mot terrorresenärer återigen är ett spel för gallerierna. 

Kent Ekeroth,
Riksdagsledamot för Sverigedemokraterna

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är SD:s förslag bra?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.