”Mamma, varför jobbar du så mycket”

Jag minns när jag var kring 10 år när jag gick hem från skolan helt själv. Jag kommer ihåg den den långa väntan på att mamma och pappa skulle komma hem från jobbet. Egentligen var det inte särskilt länge men för en 10-åring är tidsperspektivet något helt annat för en vuxen. Jag kan inte ens föreställa mig hur min 5- och 6 åring uppfattar tiden. 15 minuter kanske känns som 1,5 timme och 60 minuter som 6 timmar. Vem vet?

”Mamma, varför jobbar du så mycket”

Som många andra föräldrar där ute brottas jag med det dåliga samvetet om att lämna först och hämta sist på förskolan. Jag jobbar heltid, är ensamstående och pendlar 7 mil/dag för att ta mig till jobbet. Att sedan få höra ”Mamma, varför jobbar du så mycket” på kvällen när jag ska natta barnen späder såklart på det redan dåliga samvetet.

Jag gör mitt bästa

För en 5 och 6 åring kan det vara svårt att förstå varför deras mamma åker till jobbet varje dag men gör mitt bästa för att förklara och varför de är på förskola så länge. Det enda jag vet är att jag gör mitt bästa och det utgår jag ifrån att alla föräldrar gör där ute.

Inga pengar från försäkringskassan

Jag kommer att minnas hur jag prioriterade mindre inkomst under dessa år för att de skulle kunna vara hemma så länge som möjligt. Jag är tacksam att jag hade förmånen att strunta i att ta ut föräldradagar från Försäkringskassan första året med båda barnen och sedan plocka ut 12 dagar/mån resten av åren. Jag är glad att jag kunde vara föräldraledig så länge med barnen. Mina barn kommer troligtvis aldrig minnas deras första 3 år i livet. Men det kommer jag!

Släpp det dåliga samvetet

Hädanefter ska jag släppa det dåliga samvetet om att lämna först och hämta sist. Jag ska släppa det dåliga samvetet när jag får höra ”Mamma, varför jobbar du så mycket”.

Det tycker jag även att du ska göra.

Börja idag! Du gör ditt bästa!

Ha fin kväll allihopa

/Sandra
Framtidsgurun

2 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vi ska vara glada som har så bra barnomsorg i Sverige. Barnen har det ju jättebra på förskolan. Visst vore kanske drömscenariot att de går kortare dagar men livet är ju inte perfekt, långt ifrån. Att du har en inkomst som gör att du kan betala utgifter för dig, dina barn och bidra till samhället och dessutom förhoppningsvis trivas på jobbet är ju ändå det grundläggande. Om barnen får gå någon timme extra på förskolan för att det ska funka så lider de troligtvis inte så mycket av det. Fint avslut på inlägget! Klappa dig själv på axeln. Du är tillräcklig! 🙂

      Tack du 🙂 Jag försöker tänka så i alla fall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.