Synd å slänga ju. Unna daj!

Rätt i tiden

Första påståendet tycker jag ligger helt rätt i tiden med cirkulär ekonomi, men även med min egna filosofi om att hitta balansen mellan att spendera och investera. ”Synd å slänga ju. Unna dig” har gått viralt på sociala medier och detta tycker jag vi ska ta med oss inför framtiden.

Tre gyllene ord

Jag aldrig förstått det här med att kasta fullt ätdugliga livsmedel. Lukta, titta och smaka är tre gyllene ord som du kan använda för att bedöma om mat eller bra eller dålig. Bara för att bäst-före-datumet har passerat är inte detta inte ett likhetstecken med att det ska ner i soptunnan. Jag vet till och med vissa personer som slänger mat för att bäst-före-datumet börjar att närma sig.

Jag tror egentligen att detta bottnar i en rädsla av att bli sjuk från det man äter. Jag själv har en bakgrund där jag jobbat med bland annat livsmedelshygien så jag har kunskap att luta mig tillbaka mot. När det inte finns kunskap så brukar saker kunna kännas lite läskiga. Kolla bara på börsen. Det finns hur många som helst som avstår att investera för att man inte vet hur man gör, eller för att man tror att det är så himla krångligt. Jättesynd är det! Kolla gärna in mitt konto FramtidsgurunInstagram för att lära dig om privatekonomi och investeringar på ett lättsamt, roligt och pedagogiskt sätt.

Inget matsvinn

Jag kastar sällan mat och jag håller utkik efter kampanjer och bunkrar vid extrapris. På detta sätt sparar jag tusentalskronor varje år. Mina livsmedelskostnader ligger endast på 3000 kr/mån för 1 vuxen och 2 barn på 5 och 6 år som bor hos mig varannan vecka. Ibland köper jag även nedsatta varor som kaffepaketet på bilden om priset är det rätta. Nu är förvisso kaffe inget måste men för mig är drycken något som höjer min livskvalité varför jag väljer att lägga pengar på det.

Prioritera dig själv

Vad du väljer att lägga pengar på är upp till dig och självklart ska du fortsätta att köpa den goda köttbiten för 200 kr/kg. Du ska även köpa utelunchen för 150 kr/portion eller den härliga ostbrickan med charkuteri och kex för 300 spänn. Givetvis ska du dricka öl eller ta ett glas vin till den goda middagen. Allt handlar om att hitta balansen. Gör det med måtta.

Jag är övertygad om man gör saker slentrianmässigt så kommer man till slut inte uppskatta små sakerna i vardagen. Jag tror vi behöver ha något att se fram emot och längta till. Men kom ihåg – prioritera dig själv och unna daj! Men hitta balansen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.