5 tips för en lyckad privatekonomi 

Många av mina följare på Instagram berättar att de har svårare att få sin ekonomi att gå ihop under 2023. Många oroar sig för fler räntehöjningar samt livsmedel-, drivmedel- och elpriser som kan stiga ännu mer. Under hösten 2022 visade en undersökning från banken SEB att en av tre svenskar skulle ha svårt att klara av en oförutsägbar utgift på 30.000 kr. Idag är det sannolikt ännu fler.

I detta inlägg får du 5 handfasta tips hur du kan få en lyckad privatekonomi.

1. Budget

Skaffa en budget. Steg ett är att göra ett kontoutdrag på alla dina utgifter senaste månaderna för att få en bild över hur din privatekonomi ser ut. Var försvinner dina pengar? Hur mycket betalar du för boende, bil, mat, försäkringar och nöjen varje månad?

2: Uppsägning

Säg bort alla onödiga tjänster, medlemsavgifter och dyra abonnemang som du använder sällan eller inte alls. Prioritera vad som är viktigt för dig. Kanske är ett netflix- och spotifykonto viktigare än en utelunch två gånger/månad?

3: Buffert

Har du inte en buffert är det på tiden att du skaffar dig en. Vad som är en lagom stor summa pengar är väldigt individuellt. Har du barn, bil och hus och kanske till med stuga eller båt rekommenderar jag en buffert på minst 3 månaders utgifter. Har du inga barn, bor i hyresrätt och tar dig fram vid kollektivtrafik eller cykel är behovet mindre av en buffert och det kan räcka med en buffert på 1 månads utgifter. Glöm inte bort att placera pengarna på ett sparkonto med ränta.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / 

4: Börsen

Har du inte kommit i gång med dina investeringar på börsen är det hög tid att sätta igång med detta. Detta tips berör dock endast personer med lång eller medellång sparhorisont. Personer som har en kort sparhorisont (mindre än 3 år), bör endast ha pengarna på ett sparkonto med ränta. Kom ihåg att inte krångla till dina investeringar. Välj 2-5 indexfonder, upprätta ett automatiskt månadssparande och sitt på händerna. Eller så gör du det ännu enklare och skaffa en investeringsrobot.

5: Funny money

Avsätt pengar för saker som höjer din livskvalité och livsglädje. Investera inte för mycket och bli inte en snålget. Pengar är även till för att spenderas och vi lever trots allt här och nu. Inget vet hur morgondagen ser ut så se till ha roligt under tiden du lägger undan pengar för en ekonomisk trygghet i framtiden.

Foto: Janerik Henriksson / TT 

Följer du dessa 5 tips är jag övertygad om att din privatekonomi kommer att förbättras.

Ha det bäst
/Sandra Karlsson
FRAMTIDSGURUN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.