Höststäda din ekonomi – 7 enkla tips 

Nu är sommaren förbi och varför inte passa på att höststäda din ekonomi. Hos vissa har semestern kanske lämnat djupa hål i plånboken så gör jobbet nu och avsluta 2023 på bästa möjliga sätt.  I detta inlägg får du 7 busenkla tips som kommer att förbättra din privatekonomi.

Foto: Janerik Henriksson / TT

1. Matlåda

Har du inte börjat med matlåda se gör det. Beroende på maträtt och livsmedel sparar du 20.000-25.000 kr/år jämfört med att äta ute varje dag.

Foto: Janerik Henriksson / TT

2. Köpstopp.

Ha en vit månad eller varför inte ett helt kvartal där du helt undviker onödiga köp.

 3. Rensa

Rensa i förrådet, garderoben eller garaget. Om du lägger ner tiden kan du tjäna tusentals kronor på att sälja grejer som bara ligger hemma och dammar.

4. Betala tillbaka

Betala av dyra privatlån. Detta är helt klart en no-brainer för det räddar din ekonomi totalt. Det bästa är att låta bli quickfix-lösningar som snabblån för du fäller rejält krokben på dig själv långsiktigt. Hos vissa aktörer kan räntorna vara skyhöga och för dig med låg inkomst eller gamla betalningsanmärkningar kan du bli beviljad ett sådant lån med ofta urkassa villkor.

5. Förhandla räntan på ditt bolån.

Begär ut amorteringsunderlag från din bank och kolla runt vilken ränta andra banker erbjuder. Med ett lån på 2 miljoner och en ränta på 3 % istället för 4 % sparar du 20.000 kr per år. På 10 år blir det 200.000 kr. Placerar du istället dessa pengar på börsen med en genomsnittlig avkastning på 8% per år är ditt kapital istället 286.000 kr på 10 år.

6. Se över dina försäkringar.

Detta är ett riktigt sömnpiller men dyrast är inte alltid bäst. Avsätt 1 timme för att se vilka försäkringar du har och vad du betalar för. Jämför!

 7. Handla livsmedel efter säsong.

Tips på billigare frukt och grönsaker under hösten är: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, själkselleri, äpple. pumpa, aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat. Apelsin, citron, kiwi. (källa naturvårdsverket). I övrigt tipsar jag om att hålla koll på kilopriset och leta efter extrapriser. Kom ihåg att inte slänga någon mat och gör storkok.

 

Lycka till!

/Framtidsgurun
Sandra Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.