Börja köpa julklappar nu

Det är 4 månader kvar till jul och det kan för vissa kännas avigt att börja införskaffa julklappar så långt innan denna högtid. Jag ser dock nästan bara fördelar att ha framförhållning till något som jag vet kommer att belasta ekonomin lite extra när julen börjar att närma sig.

Foto: Henrik Montgomery / TT 

Slipp stressen

Att börja köpa julklappar nu för att minska trycket i plånboken i december och för att göra de bästa fynden är självklart för mig, men kanske en helt ny värld för vissa. Jag vill även slå ett slag för att slippa stressen att försöka forcera fram något present till sina familjemedlemmar tillsammans med 2000 andra människor sista dagarna innan julafton. Vilken mardröm!

Reor och kampanjer

Nu ska du inte rusa i väg och köpa första bästa julklapp du ser på stan eller  på produkten som dyker upp som reklam i flödet på mobiltelefonen. Mitt tips är att hålla lite koll på reor och kampanjer på produkter och varor. Varför inte scrolla igenom blocket eller tradera om du har några minuter över på kvällen eller varför inte dra en vända förbi på en second hand affär när du ändå är på stan?

STOCKHOLM 20161216
Det blir roligare och framför allt lättare att hålla ordning på ekonomin om man tar apparna till hjälp.
Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Second hand

Vissa har en bild över att begagnade prylar, utrustning och kläder är både obrukbart, dåligt och trasigt. Detta är helt felaktigt. När jag var tonåring hade jag den bilden över secondhand-marknaden. För 15 år sedan var marknaden nog lite halvdålig och min uppfattning kanske var korrekt. Men någonting har hänt. Nu pratar jag utifrån mina egna erfarenheter som är i NUTID. Många gånger är det superfina saker och vissa gånger är till och med grejerna helt oanvända.

De senaste 2 åren har jag tyvärr blivit sämre på att köpa secondhandkläder till barnen men jag har varit desto flitigare på att hitta bra utrustning som till exempel längdskidor, skridskor och cyklar.

Vad ska jag köpa i julklapp?

Om jag får försöka övertyga dig om bra julklappar så skulle jag säga utrustning, upplevelser, aktiviteter och grejer som kommer att användas eller komma till användning i framtiden. Köp grejer som antingen kan användas direkt, till våren eller varför inte till sommaren. Jag betraktar julen som ”barnens högtid” och har därför fokuserat på att ge er julklappstips för barn mellan 2-18 år.

Foto: Gorm Kallestad / NTB. TT

Julklappstips

Körlektioner
Presentkort på IKEA (för tonåringen som ska flytta hemifrån)
Presentkort på matbutik (för studenten som ska börja plugga)
Betalda inträden såsom leos, badhus, bio och friskvårdsanläggningar.
Ett restaurangbesök eller en spaupplevelse (vissa tycker sånt här är onödigt men jag kan motivera detta julklappstips med hänvisning till hälsa och trevliga upplevelser)
Gymkort
Ekonomibok
Bidrag till en kurs (matlagning, keramik, glasblåsning, silversmide, måleri)
Upplevelser (vin- eller ölprovning, prova på wake, klättring, sup paddling)
Kläder (vissa barn avskyr mjuka paket men det är ett perfekt tillfälle att få öva att man får vara glad för det man får)
Sällskapsspel
Utomhusleksaker vinter (snowracer, madrass, stjärtlapp, pulka, skidor, skridskor, hockeyhjälm, lekhjälm, slalomskidor)
Pysselgrejer såsom målarböcker, pennor, pärlor, pärlplattor och tråd.
Utomhusleksaker sommar (Cyklop, Armpuffar, Simglasögon, cykel, cykelhjälm, fotboll, sparkcykel, barnpool, kubb, boccia, krocket, mölki, badminton, vattenrutchbana, basketboll, basketkorg, skateboard, inlines)
Pussel
Byggsatser
Böcker (detta kan lånas på bibblan men för de som har barn varannan vecka kan man behöva några veckor på sig att läsa ut en bok. Talar ur egen erfarenhet).

Alla prisklasser

Som ni märker är prislappen på dessa julklappar allt från 50 kr till 10.000 kr. Alla familjer har olika förutsättningar och förhoppningsvis har du fått inspiration på julklappstips till barn. Påminner ännu en gång om att kolla in begagnandemarknaden. Där kan du fynda rejält.

Foto: Petra Älvstrand

Ha det bäst

/Sandra Karlsson
Framtidsgurun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.