7 tips om barn och ekonomi

Efter snart 7 års erfarenhet av att vara mamma tänkte jag att det var dags för mig att dela med mig av mina bästa tips gällande barn och ekonomi. Förhoppningsvis får du med dig matnyttig information som kommer att medföra en ekonomisk lättnad i framtida led och ett sparande av tusentals kronor varje år.

Hamstra pengar

Planerar du att skaffa barn eller har du precis fått besked om att bebis är på väg? Börja redan nu att spara undan pengar och bygg upp en rejäl buffert (om du kan). Det kostar skjortan att vara föräldraledig. På den tiden jag var föräldraledig tog jag ut 12 dagar/månad vilket medförde att jag fick ut ca 8000 kr/mån. Jag förstår inte ens hur man lyckades gå runt på så lite pengar. Förvisso var en person även en heltidsarbetare medelinkomsttagare i hushållet, räntorna var lägre samt även inflationen. Det var kanske lättare att vara föräldraledig för 5-10 år sedan.

Foto Hasse Holmberg / TT

Planera föräldradagarna

Se till att plocka ut semester kring röda dagar så slipper du slösa föräldradagar. Om dina dagar håller på att ”brinna inne” så ta ut  de lägsta på lördag och söndag för att dryga ut inkomsten. Ge inte bort dina dagar till staten. Kolla även om du kan få föräldralön från arbetsgivaren. Första året behöver du inte ta ut en enda dag om ekonomin tillåter men se till att plocka ut 5 dagar i veckan efter 1 år för att skydda din SGI (sjukdomsgrundande inkomst)

Presenter

Begränsa antalet presenter! Tro mig, barnet blir inte en lyckligare och bättre människa om denne får 10 paket istället för 2 på sin födelsedag eller julafton. Hamna inte i fällan att överösa barnet med materiella ting.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / 

Second hand

Kläder, leksaker, utrustning m.m. Det finns så mycket bra på begagnade marknaden så jag slår ett slag för detta. Kanske finns det något syskon eller ett barn i samma ålder i grannskapet? Varför inte byta eller ärva av varandra? Oavsett om barnet är 3 månader eller 13 år kan du fynda rejält och spara otroligt mycket pengar.

Våga prata pengar

Prata med barnet om pengar. Förklara att saker kostar. Det är din tid du har lagt ner för att tjäna dessa pengar. Inkludera barnet oavsett ålder. Mina barn är 5 och 6 år men de små liven förstår mer än vad man tror. Snart börjar det dags för att ge veckopeng och det kommer att bli så roligt att få ha en dialog om detta, vad de vill köpa eller om de vill spara pengarna. Jag får återkomma om något år för att dela med mig av mina nya erfarenheter.

Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX 

Sommarjobba/jobba extra

Uppmuntra din tonåring att ta sommarjobb/extra jobb. Här kommer dock vissa personer att skrika ”Barn ska vara barn. Det är för höga krav”. Tänk dock på att den som har tagit på sig ett extrajobb har kommit hästlängder före sina kompisar som aldrig satt sin fot på en arbetsplats, (både ekonomiskt samt i form av arbetslivserfarenhet). Lek även med tanken att tonåringen sedan 15-årsåldern börjar investera delar av sina intjänade pengar på börsen. Här kallar vi en rejäl ränta-på-ränta-effekt. Men en investering på 2000 kr/mån i breda indexfonder kommer summan efter 10 år att vara 340.000 kr. En ganska så fin kontantinsats till en första bostad.

Jag själv var 15 år när jag tog mitt första sommarjobb och nu 18 år senare har jag haft 6 olika yrkestitlar. Om man räknar med sociala medier så blir antalet titlar 9 då jag tidigare skrev för en tidning som krönikör, jag är nuvarande Influencer på Instagram under kontot framtidsgurun samt bloggare här på nyheter24. Jag har inte ångrat någon av dessa jobben. Jag har bara blivit en erfarenhet rikare.

Foto: Marcus Ericsson / TT / 

Billiga aktiviteter

Sist men inte minst finns det hur mycket som helst man kan göra med barn som inte behöver kosta pengar. Kolla listan nedan och finn inspiration.

  • åk till badstranden och ta med matsäck
  • besök en bondgård eller 4 h gård
  • ta en cykeltur
  • gå till en lekpark
  • gå till skogen och plocka svamp/bär
  • baka en kaka av bären
  • besök naturreservat, forntidslämningar, gamla kyrkor eller andra coola byggnader
  • besök biblioteket
  • fiska
  • gratismuseum
  • övernatta i tält utomhus
  • spela fotboll, brännboll, landhockey, krocket
  • träna utomhus – kanske finns det utegym? Gör en hinderbana
  • 5-kamp
  • hemmabio med popcorn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.