Sommaren är här och midsommar är inte långt borta. Med det kommer en av våra mest älskade sidorätter: färskpotatisen.
Det finns dock ett fel många gör innan man ens börjar koka potatisen – som bör undvikas om man vill ha den perfekt.
Kocken Stefan Ekengren gästade Morgonstudion och avslöjade misstaget de flesta gör med potatisen.
Vanliga missen med potatisen
Enligt Ekengren är det vanligt att man lägger ner färskpotatisen i kallt vatten och låter allt värmas upp tillsammans. Men det är helt fel väg att gå, enligt honom.
– De flesta lägger ner potatisen i kallt vatten, men färskpotatis ska sänkas ner i kokande vatten, det är det viktigaste, säger han i Svt:s Morgonstudio.
Att börja med kallt vatten gör nämligen att potatisen tillagas ojämnt, blir färdig för snabbt medan insidan blir för hård. Resultatet kan bli mosigt utanpå och nästan rått i mitten.
När potatisen istället läggs ner i kokande vatten får den en jämn kokning och fortsätter behålla näring, samt håller sig bättre om den ska stå ett tag.
Kocken tipsar även om att börja med att skrubba potatisen, gärna med en borste eller ren svamp. Man bör inte ta bort allt skal, bara det värsta.
– Jag tar bara det värsta av potatisen, säger han, och förklarar att lite skrap gör att saltet enklare tränger in.

Koka färskpotatis – steg för steg
Nästa steg är att koka upp rikligt med vatten, och inte snåla med saltet. En till två matskedar är lagom till en större kastrull.
Vattnet ska vara välsaltat men inte så mycket så potatisen smakar salt.
När vattnet kokar är det dags att lägga i potatisen. Låt den sedan sjuda, vilket han förklarar som att det bara bubblar lätt, till Morgonstudion.
Tillsätt en dillsjälk i kastrullen för en somrig touch, särskilt i midsommartider.
Så vet du när potatisen är klar
För bästa resultat är det viktigt att välja lite mindre potatisar som har jämn storlek. Då slipper man att några blir överkokta medan andra fortfarande är hårda i mitten.
Glöm inte att färskpotatis går snabbare än vanlig potatis att koka.
När är den klar? Potatisen ska stå mellan 10 och 20 minuter. Är man osäker kan man sticka en kniv eller provsticka i en potatis och glider den igenom lätt, är man så gott som hemma.
Så nästa gång du ska tillaga färskpotatis till grillkvällen, midsommar eller buffén – börja med kokande vatten.