Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Musikens betydelse i politiken har avtagit"

- 01/05/2014, 17:13 -
Så använder de rödgröna musiken i politiken.
1 av 4

Så använder de rödgröna musiken i politiken.

TT / Montage

Panetoz spelar för Miljöpartiet.
2 av 4

Panetoz spelar för Miljöpartiet.

TT NYHETSBYRÅN

Medans Sator stöttar V.
3 av 4

Medans Sator stöttar V.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Socialdemokraterna lyfter fram Dixie Chicks.
4 av 4

Socialdemokraterna lyfter fram Dixie Chicks.

TT BILD / AP

DEL 1 av 3. Kan musikens kraft få människor att gå och rösta - eller stödja ett visst parti? Inför valet kommer Nyheter24 att ta en djupdykning i politikens musik.
– Den har varit särskilt förknippad med vänstern, eftersom vi står för att förändra världen, säger Vänsterpartiets Aron Etzler till Nyheter24.

Den första maj är arbetarrörelsens dag, och traditionellt även en dag när musiken och dess politiska kraft lyfts fram. Om inte annat är det något som många gillar att påpeka att i princip alla artister befinner sig på vänsterkanten.

En tes som också stämmer, åtminstone om man frågar Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

– Jag tror inte att jag överdriver om jag säger att vi förmodligen är det parti som oftast har artister som uppträder på små och stora tillfällen. Jag är stolt över att vara en av dem som i mitten av 1990-talet såg till att vi fick stora artister på 1:a maj i Stockholm, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Bland de första var Latin Kings och Popsicle. Det är en tradition som fortsätter. I år är det Cleo och Kristin Amaparo och Broke ‘n Tipsy där. I Göteborg är det José González, El Perro del Mar och Sator, bara för att dra några exempel.

Oklart med kampanjmusik för V

Han är också övertygad om att musiken är viktig.

– Ja, det vet vi att den varit genom hela 1900-talet, från Internationalen till proggrörelsen och vidare till hiphopen. Den har också varit särskilt förknippad med vänstern, eftersom vi står för att förändra världen. Varje första maj i en större stad är full av musik, precis som alla fester vänsterns har.

Däremot så pekar han på att det inte finns något som egentligen tyder på att musiken har någon direkt påverkan under en valrörelse då det enligt Etzler inte går att säga att musiken verkligen får folk att gå och rösta. Men en kampanjlåt kan det komma att bli i alla fall.

– Kanske. Den som lever får se!

S pekar på arbetarrörelsesånger

Socialdemokraterna, som vid första maj förra året fick rejält med uppmärksamhet när man gick så långt som att ställa in sitt första maj-tåg i Norrköping och i stället ersatte det med Amy Diamond, håller med om att musiken traditionellt sett varit viktig.

– Historiskt sett har musiken spelat en stor roll för vårt parti, traditionella arbetarrörelsesånger har sjungits under lång tid och de lever i hög grad även i dag. Men det skrivs ju fortfarande i dag ny musik för att formulera och framföra en politisk åsikt, alltifrån countryns Dixie Chicks till hiphopens Timbuktu, säger partisekreteraren Carin Jämtins pressekreterare Miriam Abu Eid till Nyheter24.

Däremot så menar hon på att kraften ändock har minskat.

– Musikens betydelse förändras över tid, i arbetarrörelsens barndom spelade musiken en stor roll. I mer modern tid så gjordes mycket politisk musik under 1970-talet, medan det politiska 1980-talet inte var lika musikaliskt. Även i början av 2000-talet gjordes också en hel del politisk musik, men de senaste valen har kanske musiken avtagit i betydelse i den politiska debatten.

Det är heller inte klart om partiet kommer att använda sig av någon särskild kampanjlåt under årets valrörelse.

MP jobbar med Panetoz

Det tredje rödgröna alternativet, som förvisso inte har samma gedigna koppling till arbetarrörelsen, Miljöpartiet samarbetar också de med ett flertal artister.

– I dagsläget har vi ingen särskild kampanjlåt men vi samarbetar löpande med artister i olika sammanhang. På vår valfestival i Göteborg ska Panetoz, Steget, Etzia och Räfven spela, säger partisekreteraren Anders Wallner till Nyheter24.

Han tror också att musiken kan få fler att engagera sig.

– Absolut. Musik har nog påverkat människor politiskt i större utsträckning än flygblad och torgmöten.

Hur kan musiken i sådana fall påverka under valrörelsen?

– -Jag tror att fler dras till en spelning i samband med ett politiskt möte än ett politiskt möte i sig, säger Wallner till Nyheter24.