Fredag 23 Jul
Stockholm

5 dagar kvar till valet: Det här hade inte existerat utan EU

På söndag är det val till EU, men vad gör EU egentligen? En stor fråga att besvara. Därför gör vi det enkelt för oss och ser vad som inte hade existerat om vi inte haft EU i ryggen.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CE-märket:

Utan EU hade ingen av dina elektronikprylar haft en CE-märkning som garanterar produktens säkerhet. I princip kan tillverkaren hållas ansvarig för alla skador som orsakas av produkten. Med betoning på produkten. Inte skador som orsakas av dig själv.

Bildkälla 

Lågenergilampan:

Utan EU hade inte den 130 år gamla glödlampan fasats ut och ersatts av de nya lågenergilamporna. Du vet, de nya lamporna som lyser sämre och innehåller det miljö- och hälsofarliga ämnet kvicksilver. 

Men att motsvarande 11 miljoner hushålls årsförbrukning kommer att sparas in fram till år 2020 och att koldioxidutsläppen beräknas minska med 15 miljoner ton, varje år, kanske gör att man kan bortse från det där andra. 

Som Bobby McFerrin sa en gång på det glada 80-talet "Don't Worry, Be Happy".

Bildkälla 

Bäst före-datum:

Utan EU inget krav på bäst före-datum. I dag måste alla matvaror ha ett datum som indikerar när maten börjar tappa i kvalitet. Bra tanke i grunden, men enligt nya siffror från Europakommissionen slösas uppemot 100 miljoner ton mat bort i Europa varje år på grund av just detta. 

Kanske bättre att lita på näsa och mun nästa gång vi tittar in i vårt kylskåp innan vi börjar drabbas av smått panik över datumet.


Bildkälla 


Innehållsförteckning:

Utan EU hade vi inte heller haft en så detaljerad innehållsförteckning. Bland annat är det ett krav från EU att det ska stå hur mycket frukt och kakao en produkt innehåller. Även uppgifter om kalorier och vitaminer är något som EU har bestämt. 

Så du som är trött på dina vänners, till lika hälsofreaks självförhöjande gnabb om hur mycket kalorier de har fått i sig eller vad för vitaminer som är bättre eller sämre, tänk på att det är EU som är boven innan du överväger att slå dem på käften.

Bildkälla 

Inget visum:

Utan EU hade det inte varit lika enkelt att resa utomlands i Europa. I tre månader har du dessutom rätt att vistas i respektive EU-land utan ett arbetsintyg eller bevis på att du klarar din egen försörjning. 

Det våras för en episkt lång tågluff med andra ord.

Bildkälla 

Tak för telebolag:

Utan EU skulle det inte finnas något tak för hur mycket mobilsamtal, utlandssamtal och roaming får kosta på. EU ställer också krav på att alla kunder förvarnas när deras telefonräkning börjar skjuta i höjden.

  

Bildlänk 

Rökning dödar:

Utan EU ingen varningstext på cigarettpaketen. Sedan år 2000 har andelen av befolkningen som röker minskat i de flesta europeiska länder. År 2010 rökte 23 procent av Europas befolkning enligt OECD. 

Efter en omröstning i Europaparlamentet är tanken att varningstexterna i framtiden ska få ännu större plats på cigarettpaketen och att det även ska finnas en varning på paketets ovansida. Fast det är väl inte synen folk har fel på?

Bildkälla 

Modevärldens antipiratbyrå:

EU har bedrivit kampanj mot piratkopiering av märkeskläder och samarbetar just nu med Kina för att stoppa detta. Så med EU i ryggen kan du skryta om din nyköpta Ralph Lauren tröja med ett gott samvete.

Bildkälla 

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela