Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Egen majoritet för rödgröna i ny mätning

Blir Stefan Löfven statsminister efter valet?
1 av 3

Blir Stefan Löfven statsminister efter valet?

Claudio Bresciani / TT

Alliansen får det tufft, verkar det som.
2 av 3

Alliansen får det tufft, verkar det som.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Miljöpartiets Per Bolund, Åsa Romson och Gustav Fridolin med sina nya valaffischer.
3 av 3

Miljöpartiets Per Bolund, Åsa Romson och Gustav Fridolin med sina nya valaffischer.

TT

Maktkamp24 | 20/08/2014 08:59

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle kunna bilda en majoritetsregering om det var val i dag.

SVERIGE. Alliansen har vädrat morgonluft den senaste tiden men det går fortsatt riktigt trögt i opinionen. I en ny mätning från DN/Ipsos på onsdagen växer avståndet mellan regeringen och de rödgröna oppositionspartierna.

Socialdemokraterna ökar något och får 31,8 procent i undersökningen. Även Miljöpartiet går svagt framåt. I Alliansen är det Centerpartiet som är den stora boven och backar med hela 1,6 procentenheter. Då spelar det mindre roll att Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna samtliga ökar.

"Moderatväljare som står och tvekar"

Totalt skulle S, MP och Vänsterpartiet få 50,4 procent enligt undersökningen – den stora frågan är bara om S-ledaren Stefan Löfven är beredd att samarbeta med Vänsterpartiet.

Moderaterna och Alliansen har dock ett "wild card" inför valet – de väljare som röstade på M förra valet och fortfarande är osäkra.

– De har en potential där, men det återstår att se om Moderaterna lyckas mobilisera den här potentialen och lyckas få den här gruppen att återvända till Moderaterna. Det handlar om moderatväljare som står och tvekar, säger David Ahlin, analyschef på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Samtliga förändringar i undersökningen är inom felmarginalen.

TYCK TILL
Hot or Not?
Har du bestämt vad du ska rösta på?