Kanonstart för Anna Kinberg Batra.
1 av 2
Kanonstart för Anna Kinberg Batra. - Foto: BERTIL ERICSON / TT
Stefan Löfven tappar.
2 av 2
Stefan Löfven tappar. - Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Succé för Kinberg Batra – Moderaterna stövlar framåt

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna går starkt framåt i en ny väljarundersökning.


Hela mätningen

V: 4,2 (-2,0)

S: 31,0 (+1,2)

MP: 5,8 (-1,7)


KD: 4,3 (+0,6)

C: 7,4 (+1,1)

FP: 4,8 (-1,3)

M: 26,9 (+2,4)


SD: 14,0 (+2,0)


V+S+MP: 41,1 (-2,4)

KD+C+FP+M: 43,4 (+2,8)

Det har bara gått strax över en vecka sedan statsminister Stefan Löfven meddelade att det kommer att bli nyval i Sverige den 22 mars nästa år – men hade valet ägt rum i dag så hade det blivit regeringsskifte, det visar en undersökning från Aftonbladet/Sverige tycker som presenteras på torsdagen.

Bra form för Moderaterna

I nuläget hade de fyra allianspartierna fått 43,4 procent av rösterna, att jämföra med de rödgröna som hade fått 41,4 procent av rösterna. Allra bäst går det för Moderaterna och nyligen nominerade Anna Kinberg Batra som enligt Aftonbladet ökar med 2,4 procentenheter.

– Väljarna är missnöjda med Stefan Löfven och de rödgröna partierna efter den misslyckade regeringsbildningen i höstas, säger M:s partisekreterare Kent Persson till tidningen.

SD kraftigt framåt

Samtidigt så ökar Sverigedemokraterna rejält jämfört med den senaste mätningen. Partiet ökar med två procentenheter, och når därmed 14 procent i den nya mätningen.

– SD tar väljare från alla partier, från höger till vänster, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio/Sverige Tycker till Aftonbladet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!