Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya förslaget: Förbjud plastbestick och plastmuggar i Sverige

Maktkamp24 | 17/05/2018 08:41

Om Centerpartiet får sin vilja igenom kan plastbestick och plastmuggar vara ett minne blott redan om ett par år.

Nu när sommaren närmar sig kommer många gå till affären och köpa några plastglas och kanske lite bestick att ha till parkhänget eller badturen. Men snart kan det vara slut på det.

Centerpartiet vill sätta ner foten ordentligt mot plast och nedskräpning. Nu meddelar man att man på sikt vill fasa ut engångsartiklar i plast helt och hållet. 

Det skulle i så fall innebära slutet på plastmuggar, plastbestick, sugrör eller plastförpackningar till mat. 

Anledningen är att mycket av plasten hamnar i sjöar och hav, och att det som ligger kvar på marken kostar mycket pengar att städa upp. 

– Vi vill sätta in krafttag mot nedskräpningen genom att fasa ut engångsartiklar i plast till 2020. Det är ett stort steg mot ett fossilfritt samhälle och ett sätt att minska nedskräpningen i miljön, säger Centerpartiets Rickard Nordin i en intervju med TV4. 

Tanken är alltså att Sverige ska bli av med engångsgrejer i plast redan om ett par år. Det kommer vara upp till tillverkarna att hitta på nya nedbrytbara produkter tills dess. 

Ett land som går före är Storbritannien. Där kan det bli olagligt med sugrör och omrörare i plast redan nästa år. 

Sen sommaren 2017 måste affärer informera kunder om att plastkassar påverkar miljön negativt. Och regeringen har tidigare öppnat för att förbjuda plastpåsar. 

– Regeringen tillsätter nu också en bred utredning och ger våra myndigheter särskilda uppdrag om plast, där det ingår att ta ställning till om ett förbud mot plastpåsar och andra produkter är nödvändigt, sa Miljöpartiets språkrör, klimatminister Isabella Lövin till Nyheter24 i höstas

Klickcigaretterna har kommit tillbaka till Sverige – läs mer om det här

Låter det här som ett bra förslag?