Stockholm

Varför tror du väljarna är dumma i huvudet, Löfven?

Karl Anders Lindahl, Stefan Löfven
Tror Löfven att väljarna är helt tappade bakom en vagn, undrar Lindahl. Foto: Nyheter24/TT

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har inte samma grundideologi. Därför har de inte samma väljare, skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.


Läs mer

Först Sifo. Nu Ipsos. Socialdemokraterna tappar rejält i två tunga mätningar och ligger nu runt 24 procent. Det är en nedgång med åtta procentenheter sen valet, och ett svidande underkännande för Stefan Löfvens regering. Vi får nu anta att valet blir en katastrof för S och att Löfven avgår ganska omgående efter valet.

Och det är egentligen inte så konstigt. Socialdemokraterna har i jakten på några SD-väljare helt och hållet tappat bort sig och gått vilse. 

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har inte samma grundideologi. Därför har de inte samma väljare. Socialdemokraternas taktik är inte bara korkad, det finns också en arrogans i att tro att man kan locka tillbaka väljare genom att kopiera SD-retorik. 

De sverigedemokrater som undrar hur det funkar att kalla SD för rasister samtidigt som man själv lägger fram nya hårda förslag på invandringsområdet har faktiskt en poäng. Framför allt är det inte trovärdigt. 

När ett politiskt parti gör något korkat så finns det två möjliga förklaringar. Antingen är partiet korkat eller så är partiet övertygat om att väljarna är korkade. Båda de alternativen borde skrämma bort folk. 

Dessutom finns det ett feltänk redan från början med Socialdemokraterna och många av de andra partierna. Man verkar helt ha glömt bort att ungefär 80 procent av svenska folket faktiskt inte kommer att rösta på Sverigedemokrterna i höst. 

Vissa kanske också skulle inse att bara för att en väljare uppger ”invandring och integration” som viktigaste valfråga betyder det inte att man vill stänga gränserna och kasta ut flyktingar. Att "ta människors oro på allvar" är inte samma sak som att göra Sverige till ett nytt Danmark. 

Löfvens misstag var att tro att väljarna var dumma i huvudet helt enkelt. Förhoppningsvis kan det vara en lärdom till framtida politiker.

Vad händer nu då? Tja, S-väljare som vill se en debatt om fördelningspolitik och maktförhållande mellan svaga och starka i samhället får nu söka sig någon annanstans. Den som är ideologisk socialdemokrat kan ju knappast rösta på S. Kvar blir partister, några ungdomsförbundare och ett gäng LO-gubbar som mer eller mindre tillhör möblemanget. 

Frågan är om någon annan kommer att vara sugen på att rösta på Socialdemokraterna när väl valdagen kommer. 

MER: Öppna striden mellan V och S – här får ministern stenhård kritik

Kommer du rösta på S i höst?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.