Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför vinner Sverigedemokraterna – och därför förlorar alla andra

Maktkamp24 | 29/06/2018 09:45

Hur kommer det sig att Sverigedemokraterna ökar i opinionsmätningarna? Och varför har de andra partierna så svårt att lyfta SD:s frågor? Här är en snabb genomgång.

Sverigedemokraterna ökar i opinionsmätningarna. Samtidigt kommer nu Alliansen, enligt uppgifter till SVT, öppna för att ge SD ordförandeposter i riksdagens utskott efter valet. En jätteseger för Jimmie Åkesson

Men hur kommer det sig att Sverigedemokraterna ökar så mycket? Och varför förlorar alla andra?

Under 100 år av svensk demokrati har svensk politik handlat om ekonomiska frågor. Det är där de etablerade partierna (möjligtvis undantaget Miljöpartiet och Kristdemokraterna) hämtar sin ideologi. 

Det handlar om skatter, om fördelning av skattepengar, bidrag, arbetsmarknad och andra ekonomiska verktyg. 

Tanken går ut på att konfliktlinjen i samhället går på det ekonomiska området – eller ”mellan arbete och kapital” om man vill låta lite högtravande.

Sverigedemokraterna köper inte den samhällssynen. För SD handlar konflikterna i samhället mellan människor med olika värderingar och kultur. 

Detta är inget som Sverigedemokraterna hymlar med. Man är tydliga med att man inte känner igen sig i de traditionella problembeskrivningarna. 

Så här sa Jimmie Åkesson i SVT:s senaste partiledardebatt:

Jag tror väljarna är trötta på att höra om skattesänkningar och skattehöjningar fram och tillbaka, har ni inget nytt att prata om? Vi har parallellsamhällen som växer fram i Sverige, och ni pratar om samma saker ni gjort i alla år”

Just därför blir det extremt svårt för de sju andra riksdagspartierna att förhandla med SD. Man pratar helt enkelt inte samma språk. 

Det är därför det går år helskotta varje gång ett parti ska närma sig SD praktiskt eller retoriskt. Man har inte samma nationalistiska grundvärderingar och därför har Sverigedemokraterna alltid övertaget. 

Det handlar alltså inte om att "ta människors oro på allvar" – det handlar om att helt köpa SD:s verklighetsbild och överge sin egen. 

Där har Sverigedemokraterna förändrat samtalet ordentligt. När Stefan Löfven ville prata om arbetslagar för att ta itu med kvinnors rättigheter i samma SVT:s partiledardebatt möttes han av hånskratt. Han "bytte ämne" när diskussionen skulle handla om skäggiga män från andra länder. 

Media beskrev det som "obegripligt". Det är ett resultat av att S har varit usla på att beskriva samhällsproblem utifrån faktiska maktförhållanden i vardagen – alltså utifrån sin egen ideologi. 

De enda partierna som hållit fast vid att beskriva problemen i samhället genom ekonomiska förhållanden – både i retorik och konkret politik – är Centerpartiet och Vänsterpartiet. Du kan ju gissa vilka de enda två partierna (förutom SD) som ökat sen valet?

Men vem är då den riktigt stora förloraren på detta? Väljarna så klart. Frågor som svenska värderingar, svenskhet, nationalsången på skolavslutningar och böneutrop är i slutändan något politiker på riksnivå har väldigt lite inflytande över – åtminstone så som det politiska systemet fungerar idag. 

Den ekonomiska politiken, som också påverkar människor i vardagen på riktigt, så som bensinskatt, arbetslagar, bidrag och fördelningspolitik är något politiker lätt kan styra över.

Om hela debatten flyttas över till mer abstrakta frågor måste väljarna köpa grisen i säcken när det gäller frågor som verkligen gör skillnad.

Partierna gör därför sig själva en enorm björntjänst när de försöker imitera SD:s retorik utan att ha den ideologiska energi som Sverigedemokraterna har. 

Den 9 september är det val. Och det kommer hända många intressanta saker efteråt. För Sverigedemokraterna kommer problemet bli att faktiskt försöka omsätta sin retorik i faktiskt politik – hur mycket kommer de kunna hålla överhuvudtaget? Och vem ska släppa in dem i värmen?

Mer om Sverigedemokraterna: Här är Jimmie Åkessons första tv-framträdande från 1998

Tror du Sverigedemokraterna blir största parti i höstens val?