Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vallokalerna har varit stängda i

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Sverige har fortfarande ingen ny regering

Mikael Backlund om SD: "Att folk röstar på dem känns sjukt"

Maktkamp24 | 29/06/2018 14:54

När Tre Kronor vann hockey-VM tidigare i år var Mikael Backlund lagkapten för landslaget. Men Backlund är förutom hockeyproffs även insatt politiskt och nu har han gått till attack mot Sverigedemokraternas väljare.

Mikael Backlund är en respekterad hockeyspelare i det svenska landslaget och i klubblaget Calgary Flames. Men utanför hockeyn är han även insatt politiskt vilket han berättat om i en intervju med Vestmanlands Läns Tidning.

I intervjun med VLT förklarar Mikael Backlund även om sina känslor kring att Sverigedemokraterna fått allt fler väljare på sistone. Backlund kopplar samman problematiken med Sverigedemokraternas framfart, och den rasism som kom upp till ytan när Jimmy Durmaz blev påhoppad verbalt på sociala medier efter Sveriges match mot Tyskland.

– Man vill säga att det är som Sverige. Men tyvärr känns ju Kanada bättre nu. Det här att SD går framåt känns oroväckande och skrämmande. Att folk röstar på dem känns helt sjukt, berättade Backlund i intervjun med VLT.

– Jag vill poängtera det i och med allt som hände Jimmy Durmaz, med all rasism. Så du får gärna skriva det. Med valet som kommer också, förklarade Mikael Backlund för VLT.

Mikael Backlund kysser sin guldmedalj efter vinsten i hockey-VM.
Mikael Backlund efter segern i hockey-VM. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Klimatet är hårdare i Sverige än i Kanada

Mikael Backlund berättar även i intervjun med tidningen att han tycker att hatet som han mött i Sverige är mycket värre än i Kanada. 

– När SD växer vill man lägga tid på att sätta sig in i saker så man röstar på det som känns rätt. Då blir man mer engagerad.

– Nej, inte det hatet som finns här, framför allt i fotbollskulturen men egentligen i hela Idrottssverige. I Calgary har jag aldrig känt det. Även när det gått tungt.

Sverigedemokraterna har i de senaste valundersökningarna fått ökat stöd från väljarna. Nyheter24 förklarar varför det är så här.

Det har blåst mycket kring det svenska landslaget sedan Jimmy Durmaz blev utsatt för rasistiska påhopp på instagram. Men en person som tyckte att landslaget gjorde fel när Jimmy Durmaz höll tal till nationen är kristdemokraten Lennart Scaredeus som tidigare i veckan beskyllde det svenska landslaget för sexism.

Håller du med Mikael Backlund?