Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kristersson efter kritiken: "Håller på med politik riktigt "

- 21/08/2018, 10:38 -

Ulf Kristersson gick ut i Financial Times och sa att Sverige idag har lika stora problem som under 90-talets finanskris. Uttalandet mötte stark kritik och nu väljer han att svara.

Under måndagen publicerade Financial Times en intervju med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. I intervjun sa Kristersson bland annat att Sverige står inför ett lika allvarligt läge som 90-talets finanskris. Uttalandet fick kritik, bland annat från finansminister Magdalena Andersson

På tisdagen gästade bådas två morgonstudion i SVT där Kristersson sa så här: 

– Vi har allvarliga problem idag i Sverige, och att vi inte har haft så stora problem i svensk politik sen 90-talskrisen. Då var de annorlunda, då handlade det mest om ekonomi, säger han i programmet.  

Kristersson menar att även om problemen är annorlunda idag, och syftar på bildbränder och gängskjutningar, så kan man jämföra problemens omfattning med varandra. 

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson fick kritik efter sit uttalande i Financial Times. Bildkälla: Adam Ihse / TT

Men Magdalena Andersson säger att vi "inte för en sekund ska blunda" för de problem som finns i Sverige men håller inte alls med om att de bör jämföras med krisen på 90-talet. Hon tycker att Kristersson ger en ensidigt negativ bild av Sverige, och att den bilden kan riskera jobb och tillväxt. 

– Det är en helt annan sak att i internationell media jämföra Sverige idag med 90-talskrisen där landet stod inför en ekonomisk kollaps, det skickar ju signalen till investerare att "akta er, investera inte i Sverige". Det är inte ansvarstagande av någon som aspirerar på att bli landets statsminister, säger hon i programmet. 

Det uttalandet får Kristersson att ryta ifrån:

– Jag sysslar inte med att skicka signaler, jag håller på med politik på riktigt. Jag ser problem, jag förklarar problem, jag lägger förslag till hur man ska lösa problem, säger han till SVT

Det har också stormat en hel del kring att riksdagsledamoten Hanif Bali för några dagar sedan lade upp en bild på Twitter där han poserade med vapen på en grundskola, någon som möttes av stark kritik. Här kan du läsa mer om det

Hanif Bali gick sedan själv ut och svarade på kritiken, vad han sa då kan du läsa här