Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jonas Sjöstedts kritik mot Löfven: "Vacklar fram och tillbaka"

- 24/08/2018, 08:23 -

Jonas Sjöstedt kräver att Stefan Löfven ger svar i regeringsfrågan. Själv vill han gärna sitta i en rödgrön regering.

Valdagen rycker allt närmare, och något många går och funderar på är hur Sverige ska styras efter valet den 9 september. 

Kommer det bli en Alliansregering eller kommer Socialdemokraternas Stefan Löfven fortsätta vara statsminister? Eller blir det kanske något helt annat?

Men hur det rödgröna samarbetet just nu ser ut är väldigt oklart. Under den här mandatperioden har Vänsterpartiet stått utanför regeringen, men haft ett budgetsamarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Men är Löfven beredd att regera ihop med Vänsterpartiet efter valet, och kanske till och med släppa in Jonas Sjöstedt i en regering?

– Jag tänker inte hålla på med det där spelet om vem som tar vem. Först ska vi få ett valresultat, sen ska jag se till att samarbetet i riksdagen fungerar. Det är där lagarna stiftas, det är där budgeten röstas igenom, säger Stefan Löfven till Nyheter24

Och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är minst sagt kritisk till statsministerns otydliga hållning. 

– Stefan Löfven vacklar hit och dit, det är svårt att veta vad Socialdemokraterna vill. Vill man ha en regering med eller utan borgerliga partier, vill man ha jämlikhet och vänsterpolitik eller vill man ha ökade klyftor i samhället, frågar sig Jonas Sjöstedt när Nyheter24 kontaktar honom. 

Så du är beredd att bli minister i en rödgrön regering?

– Självklart. Vårt mål är att sitta i en regering. Men vi vill också få igenom våra reformer. 

Vad tycker du själv att Löfven borde säga nu?

– Han ska säga vilken regering man helst vill se. Det är märkligt att han verkar tycka att det går lika bra att regera tillsammans med Allians-partier som med Vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt. 

Och nej, det är inte första gången Socialdemokraterna duckar för frågan om hur man ska regera landet efter valet. Redan förra året blev det uppståndelse när finansminister Magdalena Andersson sa att hon inte var säker på att V ens skulle bli samarbetspartner för sossarna efter valet – se klippet här. 

ANALYS: "Nu får Stefan Löfven passa sig för Jonas Sjöstedt"

Tycker du att S och V ska samarbeta efter valet?