Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD och KD inleder samarbete i Sölvesborg

- 22/08/2018, 17:47 -

Efter en presskonferens på onsdagen klargjorde Kristdemokraterna att de vill inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna, på kommunal nivå.

Kristdemokraterna i Sölvesborg, Jimmie Åkessons hemkommun, höll på onsdagen en presskonferens tillsammans med Sverigedemokraterna, där de meddelade att de "är beredda att föra samtal med Sverigedemokraterna". 

Under presskonferensen menade Kristdemokraterna att de inte längre kan ignorera de 20-25 procent av kommunens väljare som röstade på Sverigedemokraterna. De vill vara beredda att samarbeta med alla partier för medborgarnas bästa.

Kristdemokraterna lämnade en lista till Sverigedemokraterna, med ett gäng olika punkter och önskemål som de ville nå en enighet kring. Listan ska ha rört frågor som näringsliv, offentlig upphandling, äldre politik och skola bland annat.

- Vi välkomnar att KD väljer att ta ansvar, säger Louise Erixson, som inte bara är gruppledare för Sverigedemokraterna i Sölvesborg, utan är även Jimmie Åkessons sambo, i ett pressmeddelande. Hon fortsätter:

– Oavsett vad, så måste kommunen regeras efter valet och då krävs att man inte stänger några dörrar under valrörelsen.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att de ser positivt på Kristdemokraternas kravlista och menar att många frågor som står redan innefattas i deras valmanifest. Och för de frågor och förslag som är nya, tror de att det kommer kunna komplettera deras politik på ett bra sätt.

Andra största parti i Sölvesborg 2014

I förra valet 2014 var Sverigedemokraterna nästa största parti i kommunalvalet med 2539 röster och 22,26 procent. Kristdemokraterna hamnade på låga 1,69 procent med bara 193 röster. Högst kom Socialdemokraterna som vann med 42,50 procent och 4847 röster. 

Stängda dörrar till ett nationellt samarbete

Men något mer än ett kommunalt samarbete i Sölvesborg verkar det inte bli för Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. I Ekots partiledarutfrågning tidigare i veckan menade Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, att ett nationellt samarbete är långt borta. 

– Det är fortfarande ett nej på frågan om samarbete med Sverigedemokraterna. Det finns en avgörande skillnad i ideologi och människosyn som gör att vi inte kan mötas i förhandlingar, sa Ebba Busch Thor.

Uppdatering:

Ebba Busch Thor säger att det inte blir något lokalt samarbete med Sverigedemokraterna.

– Den information jag har om Sölvesborg är att det inte är aktuellt med något organiserat samarbete. Något samarbete med SD är inte aktuellt, säger hon till Expressens "Bara politik", enligt Omni.

Du kanske inte är så insatt i politik, men undrar vem Ebba Busch Thor egentligen är? Läs mer om det här.