Pengapåsar. Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt gjorde ett fantastiskt 2016 ur en ekonomisk synvinkel. Partiledare drog in närmare 150 000 kronor extra från EU-parlamentet. - Foto: Henrik Montgomery TT

Jonas Sjöstedts guldgruva – fick 150 000 kronor extra från EU

Idag avslöjar Dagens Industri att Jonas Sjöstedt 2016 mottog 150 000 kronor i pensionspengar från Europaparlamentet. Pengar som han tidigare påstått att han inte velat ta emot.


Valet 2018 börjar närma sig sitt slut men valrörelsen känns hetare än någonsin tidigare. Några som ser ut att göra ett superval är Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet

Men partiets framgångar är inte det enda Jonas har kunnat glädja sig över de senaste åren. Partiledaren drog nämligen in 150 000 kronor extra under 2016. Vilket resulterade i att partiledaren deklarerade 940 000 i inkomst av tjänst istället för hans "vanliga" 775 000 kronor, kunde Dagens Industri avslöja tidigare under fredagen.

Inte illa Jonas, inte illa alls.

Vad menar vi med vanliga? Jo det är nämligen så att Vänsterpartiet, till skillnad från resten av riksdagspartierna, har valt att införa något som kallas för partiskatt. 

Partiskatten innebär att Jonas Sjöstedt utöver sin skatt på det arvode som alla riksdagsledamöter i Sverige får, alltså 63 800 kronor i månaden, betalar in en viss summa i till sitt parti som gör så att han får ut 27 700 kronor.

Handlar om en pensionsersättning

De 150 000 kronor extra som Sjöstedt deklarerade under 2016 var en pensionsersättning från Sjöstedts tid i Europaparlamentet, där han satt som EU-parlamentariker under 1995-2006, enligt uppgifter från Jessica Nordh, Sjöstedts pressekreterare, till Dagens Industri.

Men hur har Sjöstedt kunnat plocka ut dessa pengar då? Jo – det beror på att pengarna intjänades innan Vänsterpartiets regel om partiskatt hade trätt i kraft, enligt Vänsterpartiet, skriver Dagens Industri.

Kallade pensionsersättningen för orimlig 2004

Sjöstedt har tidigare sagt att han inte varit intresserad av att ta emot pensionsersättningen då han ansett att den varit orimlig.

– Jag tackade nej därför att jag ansåg att det var orimligt. Jag har ju redan pension från riksdagen och en vanlig pension, sa Sjöstedt till Aftonbladet redan 2004.

Han krävde då även en förändring av systemet. Men någonstans under tidens gång så verkar partiledaren ha ändrat sig. 

Vill du veta mer om Jonas Sjöstedt? Då kan du läsa allt du behöver veta om honom här.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta på Vänsterpartiet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.