Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven meddelar: Ger upp försöken att bilda regering

Maktkamp24 | 29/10/2018 10:42

Nu meddelar statsminister Stefan Löfven att det inte finns förutsättningar för en socialdemokratiskt ledd regering.

09:45 under måndagsmorgonen besökte statsminister Stefan Löfven talman Andreas Norlén för att meddela om hurvida han lyckats ta fram ett förslag på en regering eller inte. 

Nu, under en presskonferens på Sveriges riksdag, meddelar Löfven att det inte finns förutsättningar för en socialdemokratiskt ledd regering. 

– Det finns i nuläget inte någon förutsättning för mig att bilda en regering som tolereras i riksdagen, sade Löfven under presskonferensen. 

Han förklarade också att han forfarande tror på och är öppen för en blocköverskridande regeringen. 

Löfven har under två veckors tid haft möjlighet att överlägga med de andra partierna i ett försök att bilda en regering. Och enligt statsministern själv har det varit en svår uppgift. 

– Det är inte så att några positioner har förändrats, vi har inte haft någon typ av förhandlingar. Men jag bedömer att vi fått ökad förståelse för varandras positioner, vilket är nödvändigt för att vi ska komma framåt, sade Stefan Löfven efter ett möte med talmannen förra veckan.

Men nu är det alltså bekräftat att det inte blir någon socialdemokratisk regering. Eller i alla fall inte denna gång. 

Ingen Allians för Ulf Kristersson 

Efter att Stefan Löfven blev nedröstad som statsminister fick moderaternas Ulf Kristersson chansen att försöka bilda en regering. Men efter två veckors överläggning meddelade han att han gett upp sina försök att bilda en regering. 

Beskedet kom efter en turbulent vecka inom Alliansen då både Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund meddelade, under två separata presskonferenser, att de tackade nej till Moderaternas regeringsförslag. Läs mer om det här.

Oklart vem nästa kandidat blir

Trots spekulationer är det fortfarande oklart vem som får stafettpinnen härnäst. Det finns tankar om att chansen kan gå till Centerpartiets Annie Lööf, från bland annat en riksdagsledamot för M.

Annie Lööf.
Centerpartiets Annie Lööf. Foto: Claudio Bresciani / TT

Under en intervju med Fredrik Skavlan talade Lööf om hur hon såg på den teoretiska möjligheten att bli Sveriges Statsminister. Men hon tydliggjorde då att hon själv tror att det finns en väldigt liten möjlighet till en centerstyrd regering. 

– Alla partiledare är ju sugna på att bli statsminister så klart, men man måste ändå krasst konstatera att jag leder ett 8,6-procentigt parti. Ska man kunna få kraft i sin politik och i sin regering då behöver man ha några procent mer och därför har jag en annan statsministerkandidat. Men jag ska göra vad jag kan för att få genomslag för min politik, säger hon i tv-programmet Skavlan på SVT.

I intervjun på Skavlan pratade också Annie Lööf om hur hon ser på en kvinnlig statsminister i Sverige. Läs om det här. 

Är du besviken?