Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför har Sverige ingen ny regering än

- 07/11/2018, 12:14

Varför kan inte Alliansen komma överens? Och kommer Ulf Kristersson bli ny statsminister? När blir det nyval? Här är allt du behöver veta om regeringsbildningen!

Två månader har gått sen valet – men varför har partiledarna fortfarande inte kommit överens om hur regeringen ska se ut? Här är en snabb genomgång!

Löfven blev bortröstad

Det har varit mycket snack och lite verkstad sen valet. Men en sak som faktiskt har hänt är att riksdagen röstat bort Stefan Löfven som statsminister. Det innebär att Löfven nu leder en övergångsregering – han är fortfarande statsminister, men får inte fatta några viktiga beslut. 

En ny statsminister måste accepteras av riksdagen

För att en ny regering ska kunna tillträda krävs stöd i riksdagen. Det är detta som ska testas nästa vecka, då riksdagen ska rösta om Ulf Kristersson. Om en majoritet av riksdagen röstar nej kan Kristersson inte bli statsminister.

Alliansen kan inte kommer överens

Redan på valnatten satte sig Moderaterna och resten av Alliansen i en svår sits. Man hade fått färre mandat i riksdagen än de rödgröna, men vill ändå bilda regering. För att kunna göra det måste man antingen få stöd från Socialdemokraterna – något Löfven sagt nej till – eller förhandla med Sverigedemokraterna. 

När Ulf Kristersson vill ha en regering med bara Moderaterna och Kristdemokraterna lär han tänka att Jimmie Åkesson har lättare att acceptera en sådan regering än en regering där Centerpartiet och Liberalerna ingår. Det är just det Annie Lööf och Jan Björklund har problem med. 

Alliansen är mindre än de rödgröna och kommer inte överens om hur man ska göra med Sverigedemokraterna. 

Efter fyra omröstningar blir det nyval

Nästa vecka hålls den första omröstningen on ny regering i riksdagen. Om det blir nej kan tre till hållas – sen måste nyval utlysas. Om ett nyval kommer att lösa några problem är dock en helt annan fråga. 

Nyligen sa Miljöpartiets Gustav Fridolin vad han tycker om isoleringen av SD – läs mer om det här!

Tror du det blir nyval?