Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jimmie Åkesson och Stefan Löfven. Kollage.
Varför har vi fortfarande ingen ny regering. - Foto: Pontus Lundahl/Stina Stjernkvist/Jonas Ekströmer/TT

Därför har Sverige ingen ny regering än

Varför kan inte Alliansen komma överens? Och kommer Ulf Kristersson bli ny statsminister? När blir det nyval? Här är allt du behöver veta om regeringsbildningen!


Två månader har gått sen valet – men varför har partiledarna fortfarande inte kommit överens om hur regeringen ska se ut? Här är en snabb genomgång!

Löfven blev bortröstad

Det har varit mycket snack och lite verkstad sen valet. Men en sak som faktiskt har hänt är att riksdagen röstat bort Stefan Löfven som statsminister. Det innebär att Löfven nu leder en övergångsregering – han är fortfarande statsminister, men får inte fatta några viktiga beslut. 

En ny statsminister måste accepteras av riksdagen

För att en ny regering ska kunna tillträda krävs stöd i riksdagen. Det är detta som ska testas nästa vecka, då riksdagen ska rösta om Ulf Kristersson. Om en majoritet av riksdagen röstar nej kan Kristersson inte bli statsminister.

Alliansen kan inte kommer överens

Redan på valnatten satte sig Moderaterna och resten av Alliansen i en svår sits. Man hade fått färre mandat i riksdagen än de rödgröna, men vill ändå bilda regering. För att kunna göra det måste man antingen få stöd från Socialdemokraterna – något Löfven sagt nej till – eller förhandla med Sverigedemokraterna. 

När Ulf Kristersson vill ha en regering med bara Moderaterna och Kristdemokraterna lär han tänka att Jimmie Åkesson har lättare att acceptera en sådan regering än en regering där Centerpartiet och Liberalerna ingår. Det är just det Annie Lööf och Jan Björklund har problem med. 

Alliansen är mindre än de rödgröna och kommer inte överens om hur man ska göra med Sverigedemokraterna. 

Efter fyra omröstningar blir det nyval

Nästa vecka hålls den första omröstningen on ny regering i riksdagen. Om det blir nej kan tre till hållas – sen måste nyval utlysas. Om ett nyval kommer att lösa några problem är dock en helt annan fråga. 

Nyligen sa Miljöpartiets Gustav Fridolin vad han tycker om isoleringen av SD – läs mer om det här!

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du det blir nyval?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.