Fredag 25 Jun
Stockholm

Centerparitet rasar i ny mätning – S går starkt framåt

Annie Lööf och Stefan Löfven. Kollage.
Annie Lööf har haft en tung månad, visar en ny mätning. Foto: Fredrik Sandberg/Pontus Lundahl /TT

Folket verkar tappa tålamodet med Annie Lööf och Centerpartiet. Samtidigt når Kristdemokraterna och Socialdemokraterna nya höjder i en ny mätning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Över 100 dagar har nu gått sen valet, men politikerna har fortfarande inte kommit överens om hur landet ska styras. 

Det har varit mycket snack senaste tiden om vilka partier som faktiskt tjänar och förlorar på att kaoset i riksdagen fortsätter, och nu har en ny mätning kommit som kanske kan ge en och annan ledtråd. 

Det är Dagens Nyheter och Ipsos som mätt väljarstödet nu i december, och det är riktigt trist läsning för Centerpartiet och Annie Lööf

Annie Lööf misslyckades inte bara med sitt sonderingsuppdrag nu under hösten, hon och C har också sagt nej till både Ulf Kristersson och Stefan Löfven som statsministrar. 

Nu backar C med hela tre procentenheter, från tio till sju procent. 

– Vi är säkra på att det här speglar en verklig förändring, med förbehållet att det är en ögonblicksbild från en ovanligt turbulent period, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN. 

Även SD backar

Inte heller Sverigedemokraterna verkar ha tjänat på turbulensen i rikspolitiken. Jimmie Åkessons parti backar från 20 procent till 18, och är nu lika stora som Moderaterna. 

Samtidigt fortsätter framgångarna för Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor. KD landar på åtta procent – partiets högsta siffra på 15 år i Ipsos. 

Höstens stora vinnare är Stefan Löfven och Socialdemokraterna. I nya Ipsos-mätningen går S upp hela fyra procentenheter, och ligger nu på 32 procent. 

De rödgröna är nu uppe på 44 procent, Allians-partierna får tillsammans 37. 

Ångrar du att du röstade som du gjorde?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela