På Facebook är det upp till användarna.
1 av 4
På Facebook är det upp till användarna. - Foto: TT-montage
Anledningen är att de inte vill övervaka användarna.
2 av 4
Anledningen är att de inte vill övervaka användarna. - Foto: TT
Mycket rasism och sexism har inte tagits bort trots anmälan.
3 av 4
Mycket rasism och sexism har inte tagits bort trots anmälan. - Foto: Privat
Facebook är dock nöjda med hur det fungerar.
4 av 4
Facebook är dock nöjda med hur det fungerar. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Brott på Facebook – allt ansvar läggs på användarna

På Facebook flödar näthat i olika former. Själva lägger de ansvaret att anmäla på användarna, men vilket ansvar har Facebook själva när det kommer till att stoppa näthat?


Facebook används i dag av miljarder människor världen över. En så stor plattform gör det inte bara möjligt för människor att hålla kontakten med varandra, det är också ett ställe där näthat kan frodas. 

Facebook kontrollerar inte det som läggs upp så sajten, utan förlitar sig på att användarna ska anmäla sådant som de anser bryter mot deras gemenskapsregler.

–  Det är Facebooks ansvar att tillhandahålla regler som är tydliga och tillgängliga samt tillhandahålla verktyg där man kan rapportera överträdelser av reglerna på ett enkelt sätt, säger en talesperson för Facebook från Northern Link PR Sweden, som väljer att inte uppge sitt namn, och fortsätter:

– Därför kan du anmäla innehållet direkt när du ser det genom att klicka vid sidan av exempelvis ett inlägg eller en bild.

Hon berättar också att när anmälningar väl kommer in så har Facebook ett ansvar i att se över alla. Anledningen till att Facebook inte kontrollerar det som skrivs på sajten är för att de inte vill övervaka människor.

– För Facebook är det viktigt att ha en balans där man inte övervakar människor på Facebook samtidigt som man har väletablerade processer och system för att hantera överträdelser av reglerna.

Tidigare kritik

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat grupper, inlägg och bilder innehållande sexism, rasism, hot och hat, som av någon anledning inte tagits bort av Facebook. Kritiken mot detta har varit massiv, men Jan Fredriksson, även han talesperson från Northern Link PR Sweden, har tidigare uppgett att systemet för anmälningarna fungerar bra

På frågan om det är användarnas ansvar att hålla borta hat och hot från sociala medier svarar den anonyma talespersonen så här:

– Internet är en stor del av vår vardag och hot är lika fel på Facebook som på andra plattformar på nätet liksom utanför internet. Personer som använder Facebook har ansvar för att följa reglerna. Tyvärr finns det de som inte följer regler oavsett om det är på nätet eller utanför.

Hon fortsätter:

– Facebook har ett ansvar att tillhandahålla verktyg som gör att man enkelt kan anmäla innehåll som bryter mot reglerna samt att hantera anmälningarna och agera. 

Hur jobbar ni för att minska näthatet?

– Säkerhet är prioriterat för Facebook och man jobbar ständigt med dessa frågor. Ett resultat av det är bland annat Facebooks center för mobbningsförebyggande arbete. Centret syftar till att skapa en tryggare upplevelse för människor på Facebook och innehåller tips, verktyg och information som hjälper människor att stå upp för varandra och agera.

Svårt att ifrågasätta beslut 

Trots att Facebook själva verkar nöjda med sitt system har grovt rasistiskt och sexistiskt innehåll ofta fått vara kvar fram till dess att de massanmälts. Besluten kring vad av det anmälda som ska tas bort och vad som ska få vara kvar tas på ett kontor i Dublin, det är också därför svårt att ifrågasätta Facebooks beslut och få svar.

Även media har svårt att få kommentarer från Facebook och ofta är det standardsvar som ges, vilket gör det svårt att ställa kritiska frågor – de får man sällan svar på. Facebook är ett enormt stort maskineri som kräver stort ansvar, men i dag finns det mycket kring det som brister. Att granska sociala mediejättar är inte lätt.

Nina Jansdotter är beteendevetare och expert på sociala medier. Hon blev förra året utsatt för mycket hat på Facebook. Många personer som drabbas av hot och hat mår väldigt dåligt, menar Jansdotter. 

– Varje vecka kommer jag i kontakt med personer som har blivit drabbade av näthat. De säger att det inte är lätt att anmäla och att de vill ha kontakt med någon på Facebook, men att det inte går, säger hon till Nyheter24.

Anmälningar granskas inte ordentligt

Av de som blir utsatta är det också väldigt många som anmäler, precis som Facebook vill att man ska göra, men utan resultat. Ofta kommer det ett automatiskt meddelande som säger att det anmälda innehållet inte bryter mot Facebooks gemenskapsregler.

– Det är inte ens säkert att en riktig person har granskat din anmälan, utan att det kan ha gått via olika automatiska filter, säger Jansdotter.

"Inte ens media får kontakt"

Vad gäller vem som har ansvar för att hålla Facebook rent från näthat menar hon att det är alla användare har ett ansvar att moderera sina profiler och grupper de är administratörer för, men att även Facebook borde ta ett större ansvar.

– Det som skulle behövas är till exempel en kundtjänst eller personer man kan kontakta och som faktiskt svarar på frågor. I dag får inte ens media kontakt med Facebook, säger Jansdotter och fortsätter:

– Facebook måste vara snabbare när det gäller att ta bort till exempel hets mot folkgrupp och eller kapade identiteter. Det handlar inte om övervakning eller demokrati, det handlar om att ta bort rent hat. 

--

Nyheter24 sätter ner foten – stoppa näthatet

Tillsammans med Statens medieråd driver Nyheter24 en kampanj mot näthatet. 

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

Så många toppolitiker har näthatats   

7 saker du som använder internet måste känna till   

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet   

Så jobbar polisen mot näthatet  

I huvudet på "trollet"   

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"   

Näthataren var bara en vanlig tonåring   

/
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Facebook ta större ansvar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.