Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Lägg ner polisens Facebook: De förstår inte sociala medier

- 21/10/2015, 17:02
Polisen får skärpa sig.
1 av 2

Polisen får skärpa sig.

Tom Jerry Boman/ TT

Polisen ber allmänheten om tips inför sin nya grafiska design.
2 av 2

Polisen ber allmänheten om tips inför sin nya grafiska design.

Faksimil polisen.se

Att det är en resursfråga räcker inte som ursäkt – att Polismyndigheten inte kan hantera sina egna kanaler är absurt.

Det är hösten 2015. Vi kan inte längre skylla på att den tekniska utvecklingen går snabbare än vi hinner med, vi måste vara med.

Och kanske desto mer relevant: Personer i maktposition har en skyldighet att hänga med.

När polisen säger att de inte hinner med att bearbeta allmänhetens reaktion på sin informationsspridning, och syftar på reaktioner i form av näthat, så förstår jag den enskilde ordningspersonen. Hen har antagligen andra saker som bör prioriteras på sin dagordning och hens okunskap har sina förklarliga orsaker. Notera: Förklarliga, inte acceptabla.

För om vi istället tänker på organisationen Polismyndigheten och dess funktion som samhällsskydd, är detta fullkomligt katastrofalt.

Vi pratar alltså om personer vars huvuduppgift är att förebygga brott inklusive följa samhällets utveckling. Där klasskillnader, fördomar och grupperingar är centrala intresseområden i det dagliga arbetet.

Att samma personer inte har ordentlig koll på hatet som sprids mitt framför ögonen på dem, i deras egna kanaler – blir plötsligt absurt.

När polisen bestämmer sig för att synas i sociala medier, något som snarare är ett krav än ett alternativ idag, så har de också en skyldighet att kontrollera och hantera dessa. Och inte bara för att slippa använda sig av en krishanteringsplan, något som polisen för övrigt inte verkar ha en särskilt utförlig version av.

Att det skulle saknas resurser är helt krasst, en usel ursäkt. Resurser som i det här fallet bör te sig i form av heltidsanställda som sköter polisens digitala kommunikation. Särskilt då som polisen (enligt sin hemsida) samtidigt vill utveckla sin grafiska design. Prioriteringsordningen tycks liksom vara lite skev här.

Nu råkar jag dessutom veta att poliserna (på lokal nivå) postar sina egna åsikter utöver allmän information, och sedan går de hem för dagen. Men inläggen riskerar naturligtvis att bli extremt virala, tillsammans med alla ogranskade kommentarer. Oops.

En poliskonstapel är självklart en människa i första hand, men i det här fallet är inte uniformen ett skydd utan en symbol för ett livsval fyllt av ansvar. Och om inte dessa brister kan täckas så ska man helt enkelt inte ha en facebooksida, och absolut inte en med öppet kommentarsfält.

Polisen, ta ert ansvar innan ni börjar surfa fritt, det är en självklarhet och inte en resursfråga. Skärp er!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe