Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Därför kommer vi att skänka bort 50 000 kr på fredag

- 27/10/2015, 11:58

Privat

Carl-Johan Thorsell: "Vi kan inte luta oss tillbaka och lita på att Facebook och Instagram löser problemet åt oss".

Du kan ju alltid sluta använda Kik, Snapchat och Instagram”. Det är fortfarande en allt för vanlig kommentar. Och fortfarande helt fel. Så mycket fel att man blir arg.

De som inte stoppat huvudet i sanden vet att näthat är ett reellt problem i dag. Vi vet också att det är svårt att motverka och skydda sig mot, och inte minst utmanande, att lösa. Vissa verkar tro att ”ger man sig in i leken får man leken tåla” och tror fortfarande att det bara är att logga ut för att magiskt lösa problemet. Detta är förstås inte sant och dessutom en provocerande åsikt i sin okunnighet. Jag har svårt att tro att samma person skulle kläcka idén att man i stället kan promenera till skolan för att på så sätt lösa problemet med mobbning på skolbussen.

Nätet är stort och det finns många konstiga och illvilliga människor därute som inte drar sig för att såra, skada och hota andra. Den upplevda anonymiteten och att inte behöva stå för det man säger eller gör, verkar locka fram de sämsta sidorna hos vissa människor.

Det är lätt att se detta som ett olösbart problem, att ge upp, eller logga ut. Alternativt så väljer man att se det som en utmaning och kämpar hårdare. Majoriteten är ju inte näthatare. Långt, långt därifrån. De flesta är som du – en vanlig, hederlig och schysst person som faktiskt bryr sig om sin nästa. De respekterar såväl sin kompis som flyktigt bekanta och främlingar. De accepterar inte näthat i någon form, men de har kanske ändå svårt att bemöta hatet när det dyker upp. Civilkurage kräver ibland mycket mod.

Många gör redan en del. Problemområdet debatteras, vi har lagförslag på gång som ska skydda din rätt på nätet bättre än i dag. Det finns hjälp att få från såväl oss som organisationer som jobbar för att motverka näthatet. Vårt arbete kommer alltid att vara litet i jämförelse med vad som händer och kan hända när och om flera på nätet går samman. Ett slitet uttryck, men tillsammans är vi ju starkare. Kanske mer sant på nätet än annars. Detta särskilt med bakgrund i att ett fåtal, men ofta väldigt högljutt, hävdar att alla försök att stoppa näthatet är censur och ett hot mot vår yttrandefrihet.

Vi behöver vara högljudda och vi behöver ta gemensamt ansvar.

Vi behöver fler initiativ som Riot Games algoritmer mot näthat i spelet League of Legends. Vi behöver fler #gamersgate som tar upp obekväma men nödvändiga problem till ytan. Vi kan inte luta oss tillbaka och lita på att Facebook och Instagram löser problemet åt oss.

Vi behöver uppmärksamma de hjältar, idoler och eldsjälar som motverkar näthatet. De som vågar och orkar, oavsett hur mycket det sliter och drar. Vi behöver uppmärksamma våra nätänglar. De som står upp för andra på nätet, visar civilkurage och kämpar för en bättre nättillvaro för alla.

Årets Nätängel är vårt bidrag till att uppmärksamma dessa kämpar. Att hjälpa de som hjälper.

Läs mer om årets nätängel på www.mysafety.se/mernatkarlek!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe