Lördag 24 Jul
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Det är i praktiken lönlöst att anmäla hot och hat på Facebook

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Att anmäla näthat hos sociala medie-jättarna verkar tydligen inte göra någon skillnad.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På de flesta sociala medier kan användarna anmäla varandra för hat, hot och diverse kränkningar. Men hur effektivt är det egentligen?

Som en del av NoHate-kampanjen ville Nyheter24 ta reda på hur sociala medie-jättar som Facebook faktiskt hanterar näthat och om kommentarerna tas bort.

Nyheter24 öppnade en mailadress och ett nytt konto på Facebook, Instagram och Twitter där vi skickade näthat en och samma person, som var förberedd på det, med en och samma kommentar nästan exakt samma tid.

"Vilken hora, blir snart nackskott på dig"Kommentarerna och användaren anmäldes därefter av oss. Twitter modererade och tog bort kommentaren inom en timme, men på Facebook och Instagram ligger nu kommentarerna nu mer än en månad senare, fortfarande kvar och har inte plockats bort av Facebook och Instagram.


TT

Och det finns ingenting som tyder på att det kommer att tas bort heller.

Nyheter24 har försökt kontakta Facebook angående vad som egentligen krävs för att kommentarer som innehåller hot och hat och som dessutom anmäls ska plockas bort, men de har inte tagit chansen att ge en kommentar.

Men Nyheter24 har tidigare varit i kontakt med Facebook.

– Jag är inte i position att svara å deras vägnar, sa Victor Melander från Spotlight, Facebooks pr-byrå, då till Nyheter24.

Melander hänvisar i stället till Facebooks helpcenter och communityregler.

Facebook jobbar alltså mot näthat genom att förmedla verktyg och regler för vad som tolereras. Men de går inte in på enskilda fall, och säger egentligen inte mer än vad som redan står att läsa på just Facebook.

Kolla även de här artiklarna vår No hate-kampanj:

• Krönika: Det får räcka nu – nu sprider vi nätkärlek!

• Här sprider kändisarna kärlek – gör det du med!

• Här berättar barnen hur man gör för att sprida kärlek

• Pelle satte upp en skylt som borde sitta utanför alla Sveriges skolor

• 6 sexställningar som är bättre än att näthata

• Obehagligt – Här läser barnen upp näthatet

• "Snygg väska!" – Se den fantastiska videon på när Jerry sprider kärlek på stan

• Det här kan vara den mest slumpmässiga kärlekshistorien ever

• 5 bevis på att det är nyttigt att sprida kärlek

Har du anmält något på Facebook nån gång?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe