Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Experten: Näthatet har blivit grövre – och här är varför

Psykologen Johan Waara förklarar vad som gör att människor näthatar.
1 av 4
Psykologen Johan Waara förklarar vad som gör att människor näthatar. Foto: Privat/Faksimil Facebook
Johan Waara är legitimerad psykolog.
2 av 4
Johan Waara är legitimerad psykolog. Foto: Privat
Och svarar på frågan vad som driver människor att näthata.
3 av 4
Och svarar på frågan vad som driver människor att näthata. Foto: TT
Och om det är så att hatet eskalerat de senaste åren.
4 av 4
Och om det är så att hatet eskalerat de senaste åren. Foto: TT

Det kan kännas som att nätet svämmar över av näthat, men stämmer det verkligen? Och varför näthatar människor ens?


Läs mer

Nätet verkar krylla av hat och kommentarsfälten tycks svämma över av troll som sprider sina åsikter som galla. Men varför känner vissa människor ett sådant behov att trycka ner andra?

För att ta reda på svaret på den frågan ringde vi upp den legitimerade psykologen Johan Waara vid Uppsala universitet.

Han har en ganska klar bild av varför människor näthatar, och varför det känts som att näthatet eskalerat de senaste åren.

Johan Waara. Bildkälla: Privat

– Låt oss ta ett lätt exempel. Säg att vi har en bild på en känd person. Att skriva snälla kommenterar till den bilden ger ingen uppmärksamhet, men skriver du att du ska hugga dem med en yxa kommer du få massor med uppmärksamhet, säger Johan till Nyheter24.

Han beskriver det som att människor som näthatar gör en egen sorts karriär, enligt dem själva. Men eftersom det nu finns så många kanaler att uttrycka sig på så har även hatet behövt trappas upp för att ge samma respons.

– Det blir grövre och grövre. Skrev man att någon var ful förr fick man massor med respons. Nu måste man skriva att man ska skända någon för att få samma respons.

Bildkälla: TT

Enligt Johan Waara blir det även som en intern tävling – vem vågar vara grövst, skriva de värsta sakerna, vara mest galen?

– Devisen "all uppmärksamhet är bättre än ingen uppmärksamhet alls" passar ganska bra. Uppmärksamhet är en social trigger. Det är härligt att bli sedd. Om man inte blir sedd när man är snäll kan det bli så att man tar i åt andra hållet i stället.

De flesta som hatar på nätet skulle dock aldrig våga säga något liknande det de skriver om de verkligen hamnade öga mot öga med personen. Det beror på att det är mycket enklare att hata någon som en inte har någon relation till, förklarar Johan.

Bildkälla: TT

– Det gör också att man kan bibehålla distans, det blir som ett rollspel. Att man tänker att personen på andra sidan inte är riktigt verklig.

Men är det fler som hatar än älskar på nätet?

– Kom ihåg att titta på likesidor, hur otroligt många fler som gillar något än de som hatar. Och här spelar ju även media en stor roll för hur folk uppfattar situationen. Det är sällan kärlek uppmärksammas, avslutar Johan.

Som tur är uppmärksammar Nyheter24 kärleken på nätet under veckorna innan No Hate-dagen den 4 november. Läs mer om det här.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Ulric som startade en Facebook-grupp för sjuåriga Gustav som mobbades i skolan och nu vet hur mycket kärlek på nätet kan betyda för någon.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Har du hatat på någon på nätet?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.