Hon jobbar dagligen med att gruppen ska hålla god ton.
1 av 4
Hon jobbar dagligen med att gruppen ska hålla god ton. - Foto: Privat
Med över 60 000 medlemmar så är det mycket jobb.
2 av 4
Med över 60 000 medlemmar så är det mycket jobb. - Foto: Privat
För sin insats är hon nominerad till Årets Nätängel.
3 av 4
För sin insats är hon nominerad till Årets Nätängel. - Foto: Privat
Hon vill inspirera tjejer att stå upp för sina åsikter – utan hatet.
4 av 4
Hon vill inspirera tjejer att stå upp för sina åsikter – utan hatet. - Foto: Privat

Roba, 19, driver gigantisk tjejgrupp på Facebook: Därför blockar vi folk

Snabbt blev Pink Room en av Facebooks största forum för tjejer – och det är ett stort arbete att hålla koll på medlemmarna.


Som grundare till en av Facebooks största tjejgrupper har 19-åriga Roba Alkhateeb mycket att stå i. Gruppen Pink Room har i dag 60 000 medlemmar – och ibland krävs insatser för att minska på näthatet.

– I början när vi var nystartade för ett och ett halv år sen var det svårt. Ingen visste hur stämningen i gruppen skulle bli, säger Roba till Nyheter24.

Privat

Nu är det mer uppstyrt. Det finns sex stycken admins som kollar igenom inlägg för att avgöra om de följer Pink Rooms regler. Men att blockera någon utan diskussion först är det inte tal om.

– Vi ger alla en andra chans efter en varning och oftast brukar medlemmarna be om ursäkt. Vi är aldrig aggressiva utan frågor i stället "hur skulle du känna om någon sa så till dig?".

Gruppen blockerar inte heller särkilt många. Kanske en om dagen.

I gruppen jobbar Roba och de andra med att motverka näthatet samtidigt som det är viktigt att stå upp för sig själv och sina åsikter.

– Vi måste visa att vi inte hatar och om någon skriver fult så ska man inte svara med samma ton. Vi vill sätta ett gott exempel för medlemmarna.

Hon menar att näthatet ofta handlar om okunskap och att det därför är viktigt att upplysa och diskutera. Det gäller i gruppen att informera varandra och samtidigt lära sig någonting om sina fördomar eller sitt hat.

– Viktigt att tänka på är att många som unga ser som förebilder också hatar. Exempelvis kända personer måste ta sitt ansvar som förebilder för att vi ska kunna stoppa hatet. Samtidigt som det är viktigt för unga tjejer att stå upp för sina åsikter och inte följa strömmen, säger Roba.

Privat

För sitt arbete med gruppen har Roba blivit nominerad till "Årets nätängel" för att ha skapat ett forum för att få slut på hat mellan tjejer.

– Jag är givetvis väldigt glad och det kom som en överraskning. Samtidigt är det ett bevis på att jag gör skillnad i folks liv.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Är du med i Pink Room?
Tack för din röst!