Lördag 23 Okt
Stockholm

Den svenska sagan om Nintendo

Här är boken för de som var med i Nintendoklubben eller vill ha en dos svensk företagshistoria.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under 80-talet hade Nintendo världen under sina fötter. Med konsolen NES - Nintendo Entertainment System, var det japanska speltillverkarna ett av årtiondets stora framgångssagor. På den tiden då Super Mario var minst lika populär som Musse Pigg och Zeldas Link var lika häftig som Tom Cruise.

Nintendo spel blev också tidigt populära i Sverige. Det började med Game & Watch som återfanns på alla skolgårdar runt om i landet. Sen blev Skandinavien första marknad för konsolen NES i Europa. Bakom säljsuccén stod den svenska generalagenten Bergsala som följt Nintendo från början.

Nu kommer en bok om hur den lilla obskyra hemelektronik-importören fick kontrakt med de japanska speljättarna. Det är speljournalisten Martin Lindell som skrivit ”8 bitar på 80-talet: Nintendos marsch in i de svenska hemmen.”

– Jag växte upp med Nintendo och för mig handlar det inte enbart om nostalgi. Jag kände att det finns ett enormt arv som riskerar att försvinna om det inte dokumenteras. Historien om Nintendo i Sverige är fascinerande då det rådde en pionjärsanda i dataspelsbranschen under denna tidsepok, säger Martin Lindell till Hype.se.

Powerplay spelar Megaman 2.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela