Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är alla Martin Timells skandaler

- 10/12/2017, 09:31

Den tidigare "Äntligen hemma"-programledaren Martin Timell är anmäld för våldtäkt och har anklagats för sexuella trakasserier.

Det har stormat en hel del kring Martin Timell i och med #metoo-kampanjen. Här är en samling av hans skandaler.

13 oktober 2017

Lulu Carter, som jobbat med Timell på "Äntligen hemma", går till hård attack mot Timell på Instagram. Hon kallar Martin för "Sveriges Harvey Weinstein", och syftar då på Hollywoodproducenten Weinstein som anklagats för flera sexuella övergrepp.

Lulu Carter.
Lulu Carter. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

17 oktober 2017

TV4-profilen Fenjima Manrique berättar att ´Timell tafsade henne på rumpan flera gånger. De jobbade tillsammans under "Deal or no deal" där Timell var programledare och Manrique var "väsktjej". 

"Han greppade tag om min rumpa när vi stod bredvid varandra under frukosten i greenroom. Hela tre gånger gjorde han det under två helger tills jag slutade käka frukost där helt och hållet", skrev hon på sin Instagram. 

View this post on Instagram

För 9 år sedan var jag väsktjej i Deal or no deal som gick flitigt på TV4. Vi var 24 snygga tjejer som stod fint på en trappa och höll i våra väskor som sedan öppnades när den tävlande ropade ut en siffra som stod på väskan. Programledare var Timell. Han greppade tag om min rumpa när vi stod bredvid varandra under frukosten i green room. Hela 3 ggr gjorde han det under två helger tills jag slutade käka frukost där helt och hållet. Under åren har jag har fått frågan om jag råkat ut för ngn snuskhummer under mina ggr i tv-rutan och då har Timell alltid kommit upp. Det sjukaste av allt är nog ändå att jag såg upp till honom och var länge stolt över att han hade gjort närmanden mot just mig! Idag vet jag bättre och hoppas att ingen av er tar sånt skit från en man. Oavsett hur känd han är. #metoo #martintimell

A post shared by Paula ”Fenjima” Manrique (@fenjima) on

19 oktober 2019

Peter Jihde går ut och kräver att TV4 ska göra en intern utredning av Timell.

– Jag tycker att TV4 ska gå till botten med det här, utreda vad som har hänt. Vi ska statuera exempel, att det får inte hända, och vi får inte vara tysta, sa Jihde till Sverige Radio P5. 

Peter Jihde.
Peter Jihde. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

20 oktober 2017

Flera av Timells tidigare kollegor vittnar om sexuella trakasserier, rasism, homofobi och sexism.I en intervju med Expressen säger Timell att han ska ta hjälp av en terapeut.

20 oktober 2017

Lulu Carter berättar om det övergrepp Timell ska ha utsatt henne för. Hon gör även klart att hon inte kommer att acceptera hans ursäkt.

21 oktober 2017

TV4-profilen Caroline Giertz berättar att Timell visade sitt kön för henne på en fest. För tidningen Expressen berättade Caroline att hon kände sig chockad. 

Caroline Giertz.
Caroline Giertz. Bildkälla: Tobbe Gustavsson/TT Bild

23 oktober 2017

Ola Fredholm var en tidigare kollega till Martin Timell. Han avslöjar att Timell försökte skrämma honom till tystnad kort innan tidningen Expressen skulle publicera en intervju med Fredholm, där han vittnade om Timells beteende. 

I de hotfulla sms:en skrev Timell bland annat "Om det är du, då är detta förtal, och därmed åtalbart. Du bör nog ringa”. I ett annat sms skrev han: "Sorry Ola. Nu blir det polisanmälan och åtal".

23 oktober 2017

TV4 avbryter allt samarbete med Martin Timell, som varit en av deras största profiler i flera år.

24 oktober 2017

Det framkommer att Timell skrev en bok 1995 med titeln "Martins bästa… och sämsta". Boken innehöll både rasistiska och sexistiska "skämt".

View this post on Instagram

(Ett litet avslöjade av mig)➖➖➖➖➖➖Martin Timell hade dålig människosyn redan på 90-talet ➖➖➖➖➖➖➖➖➖ Jag gick till Kungliga Biblioteket och letade upp boken ”Martins bästa... och sämsta”. Boken är såklart bortplockad ur bokhandlarnas sortiment sedan länge, men på KB arkiveras allt. Även ruttna rasistiska och homofoba ”skämt” från programledare på tv. Redan 1995 visar alltså Timell prov på synnerligen dåligt omdöme och boken innehåller väldigt många rasistiska och homofoba ”skojigheter”. Nej, det här var inte skämt som var kul ens 1995. Jag var med och att skämta om att svarta våldtar i grupp, ”att japaner är gula” med mera var verkligen inte okej. Inte ens i närheten. Timell har sagt i efterspelet av de senaste dagarnas avslöjanden att han trodde det var okej att skämta så. Att han 1995 fick ge ut den här boken utan att någon sa till kanske kanske kan förklara hans syn på det hela. Chefer har ett ansvar och hur de tänkte när en känd svensk programledare drar rasistiska och homofoba skämt i en bok får vi aldrig veta. Vi vet bara vad det ledde till, att flera kvinnor utsattes för grova övergrepp. Säg till och säg nej direkt när din kompis, partner, kollega eller annan ”skämtar” på ett kränkande sätt. Gäller även chefer. #martintimell

A post shared by Tom Jerry Boman Dickson (@tomjerrybomandickson) on

24 oktober 2017

Aftonbladet avslöjar att både Timell och högt uppsatta chefer på TV4 fick gratis renoveringar.

– Det har byggts om hemma hos höga chefer, då byggdes det om hemma hos dem med programmets pengar och sponsorers bidrag. Det försvann väldigt mycket på en inspelningsplats. Då skämtades det alltid om, och Martin Timell skämtade själv om, att sakerna är på hans landställe, sa en källa till Aftonbladet då. 

Martin Timell i
Martin Timell i "Äntligen hemma". Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

30 oktober 2017

Martin Timell polisanmäls för våldtäkt. Under en jobbfest 2008 ska Timell ha stoppat in sin hand innanför en kvinnas bikinitrosor. Kvinnan ska även ha fått högre lön för att hålla tyst om övergreppet.

6 november 2017

Martin Timells bok "Hemmafixarbibeln" stoppas. Boken släpptes 2013 och har sedan dess varit en storsäljare för de som vill renovera, bygga och måla. Men förlaget Nordstedts valde alltså att avbryta med Timell. 

11 november 2017

Martin Timell förnekar och tillbakavisar alla anklagelser om våldtäkt.

23 november 2017

TV4:s utredning av Martin Timell blir klar. Bland annat visade utredningen att Timell borde ha fått sparken tidigare än vad han fick. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt utvecklingen av #metoo?