Tisdag 21 Sep
Stockholm

Domen klar – Martin Timell frikänns i våldtäktsmålet

Martin Timell.
Den 8 juni faller domen mot Martin Timell. Foto: Stella Pictures, Maja Suslin/TT.

Rättegången mot den tidigare TV4-profilen Martin Timell avslutades i slutet av maj. Timell stod åtalad för våldtäkt, och idag den 8 juni meddelades domen: Timell frikänns.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tingsrätten ledamöter var eniga och en av anledningarna till att Timell frias är att det saknas teknisk bevisning från händelsen. Åtalet är helt baserat på vittnesuppgifter, och är helt avgörande hur rätten har bedömt vittnenas utsagor. Slutliga domen blir alltså att Martin Timell frias.

Det var den 30 oktober 2017 som den tidigare TV4-profilen och "Äntligen hemma"-programledaren Martin Timell, 60, polisanmäldes för en våldtäkt. 

Våldtäkten ska ha ägt rum år 2008 på en jobbfest för "Äntligen hemma" på Timells landställe på Mjölkö i Stockholms skärgård. Kvinnan valde att anmäla profilen i samband med den uppmärksammade #metoo-rörelsen.

Kvinnan som anklagar Timell för våldtäkten har berättat att han ska ha fört in sina fingrar i hennes underliv när de satt i en badtunna.

Här på Martin Timells landställe på Mjölkö i Stockholms Skärgård så ska våldtäkten ha ägt rum. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

I stämningsansökan skrev åklagaren:

”Martin Timell har genom våld tvingat målsäganden att tåla en sexuell handling bestående i att han förde in sina fingrar i hennes underliv. Våldet har bestått i att Timell samtidigt som han förde in fingrarna i underlivet tryckt ned målsägandes höft och därefter hållit i/fast henne. Martin Timell begick gärningen med uppsåt.”

Den 5 mars 2018 stod det klart att Timell åtalas för våldtäkten, och rättegången mot den tidigare TV4-profilen inleddes den 21 maj i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Fredag den 25 maj avslutades rättegången, och idag den 8 juni meddelas domen: Martin Timell frias. 

Martin Timell. Bildkälla: Johan Engman/TT Bild

Tidigare har Nyheter24 skrivit om hur Timell redan har förberett sig på hur hans nya liv ska se ut om han skulle frikännas. Hans plan då var att lämna Sverige för att flytta till varmare breddgrader. 

Siktet var under en tid inställt på USA, men nu är det den spanska solkusten som lockar TV-snickaren. Där planerar han att köpa ett hus.

– Det finns ingen som skulle vilja gå i Martins skor efter den här helvetetsresan. Han vill inte stanna i Sverige där han för all framtid är stämplad och utpekad, berättade en källa för Stoppa Pressarna då. 

Enligt samma källa så stödjer Timells närmaste honom i beslutet. 


Här är allt som har hänt kring Martin Timell:

14 oktober 2017:
Lulu Carter, som jobbat med Timell på "Äntligen hemma", går till hård attack mot Timell på Instagram. Hon kallar Martin för "Sveriges Harvey Weinstein", och syftar då på Hollywoodproducenten Weinstein som anklagats för flera sexuella övergrepp.

20 oktober 2017

Flera av Timells tidigare kollegor vittnar om sexuella trakasserier, rasism, homofobi och sexism. I en intervju med Expressen säger Timell att han ska ta hjälp av en terapeut.

20 oktober 2017
Lulu Carter berättar om det övergrepp Timell ska ha utsatt henne för. Hon gör även klart att hon inte kommer att acceptera hans ursäkt.

23 oktober 2017
TV4 avbryter allt samarbete med Martin Timell, som varit en av deras största profiler i flera år.

30 oktober 2017:
Martin Timell polisanmäls för våldtäkt. Under en jobbfest 2008 ska Timell ha stoppat in sin hand innanför en kvinnas bikinitrosor. Kvinnan ska även ha fått högre lön för att hålla tyst om övergreppet.

11 november 2017
Martin Timell förnekar och tillbakavisar alla anklagelser om våldtäkt.

5 mars 2018
Den 5 mars står det klart att Martin Timell åtalas för våldtäkt.

7 mars 2018
Flera vittnen berättar om Martin Timells fest år 2008 där våldtäkten ska ha ägt rum. Det var både fylla, droger och sex på skärgårdsön.

21 maj 2018
Den 21 maj inleds rättegången mot Timell i Attunda tingsrätt i Sollentuna utanför Stockholm. Rättegången avslutas den 25 maj. Timell nekar till anklagelserna.

8 juni 2018
Domen meddelas i det uppmärksammade fallet: Martin Timell frias.

Kommentera
Kopiera länk
Dela