- Foto: Fredrik Sandberg/Pressens bild/TT

3 gånger det gått riktigt dåligt för Sverige i Eurovision Song Contest

Noll poäng och historiska sistaplatser. Nej, ibland går det inte kanonbra för Sverige i Eurovision...


Sverige har tävlat i Eurovision över 60 gånger, så det är väl inte så konstigt att det gått mindre bra ibland. 

Storvinster och poängrekord i all ära – men visste du att vi till och med kommit sist i tävlingen? 

Foto: SvD/TT

1963

År 1963 representerades Sverige av den folkkära jazzstjärnan Monica Zetterlund. Men bidraget "En gång i Stockholm" gjorde ingen succé i finalen, som hölls i London.

Sverige kom på delad sistaplats tillsammans med Finland, Norge och Nederländerna, och fick inte ett enda poäng. Det har aldrig hänt tidigare.

1977

År 1977 ville Sverige hylla storbandet The Beatles i Eurovision, och skickade ett bidrag som hette – ja, "Beatles". 

Men gruppen Forbes fick nog inte riktigt det bemötande de hade hoppats på. Totalt lyckades man skramla ihop två blygsamma poäng från Tyskland, men där tog det slut. 

Det blev dessvärre en sistaplats för grabbarna.

Foto: Poppe Cornelius/TT

År 2010

År 2010 representerade Anna Bergendahl svenskarna i Eurovision – men äventyret blev kortvarigt. Låten "This is my life" tog sig nämligen inte vidare från semifinalerna, och fick därmed inte tävla i lördagsfinalen. 

Det var första gången någonsin som Sverige inte deltagit i finalen trots att man ställt upp i tävlingen. 

Motgången tog hårt på Anna, som försvann från mångas radar efter tävlingen 2010.

– Jag var så klart väldigt ledsen, men det tog inte så hårt på mig personligen. Men som artist var det väldigt tråkigt att som representant för Sverige inte ge Sverige mer, sade hon till Expressen inför sin storslagna Mello-comeback 2019.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

"Jakt" – på liv och död

1 timme sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

1 timme sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

1 timme sedan
Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swift överraskar med dubbelalbum

1 timme sedan
Taylor Swifts nya album är i själva verket ett dubbelalbum. "Jag hade skrivit så mycket 'plågad poesi' de senaste två åren att jag ville dela allt med er" skriver Swift på Instagram.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

3 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.