Ebba Blitz leder Draknästet

Ebba: Sverige har så många entreprenörer. Nu kommer de att uppskattas mer.


DRAKNÄSTET. För tio år sedan var Ebba Blitz en av Sveriges mest kända tevepersonligheter. Hon hade då lett TV4:s När och Fjärran och Sveriges Lucia, men hoppade av branschen för att hon inte tyckte att det var roligt längre. För två år sedan gjorde hon ett litet återbesök som Bert Karlssons parhäst i hans talkshow på TV 8.

I vår gör hon comeback på riktigt - som programledare för den svenska versionen av BBC:s Dragons' Den.

– Det känns jättekul. Jag brinner för entreprenörsskap och roliga idéer, och fascineras av personer med visioner, säger Ebba till Nyheter24.

Draknästet är ett programformat som går ut på att entreprenörer får presentera sina affärsidéer för en jury bestående av affärsmän och riskkapitalister. Dessa måste sedan på plats välja om de ska satsa kapital eller inte.

Du har varit borta länge. Vad var det som lockade dig att göra teve igen?

– För tio år sedan fick jag frågan om vad jag ville göra för program. Det fanns inga som kändes kul, och då lade jag av. Men det här formatet ligger i samma linje som mina intressen.

Ebba Blitz har läst både ekonomisk historia och nationalekonomi.

Nu ska du botanisera bland alla Sveriges entreprenörer?

– Ja, Sverige är ett perfekt land. Det finns så många människor som sitter och klurar ut bra idéer. Vi har så mycket mer företagssamhet än man tror.

Har ni börjat inspelningen? Några klara i juryn?

– Ja, vi börjar i dag. Fram tills nu har vi arbetat med castingen, och vi har fått ett stort gensvar från personer som vill ställa upp. Jag kan inte nämna några från panelen än. Men det rör sig om höjdare, som lyckats bra med sina egna projekt och kan bli bra coacher, säger Ebba Blitz till Nyheter24.

Draknästet sänds i SVT i nio avsnitt under våren 2009. Efter de visas ett tionde program som undersöker hur idéerna blivit mottagna på marknaden.

Video: Om du missat serien i TV8, se klipp här:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

2 timmar sedan

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

igår 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.