"Draknästet" ingen välgörenhets-tv

- 21/04/2009, 11:30 -

"Det är på riktigt", säger programledaren Ebba Blitz.

I SVT:s nya serie "Draknästet" försöker entreprenörer sälja in sina affärsidéer till framgångsrika investerare.

– Det är på riktigt, säger programledaren Ebba Blitz, som nu gör comeback i tv-rutan.

Det har gått tio år sedan Ebba Blitz lämnade TV 4 för att i stället ägna sig åt ekonomi, något hon pluggat vid sidan av programlederiet.

Sedan dess har hon jobbat som seminariemoderator för både inhemska och amerikanska IT-bolag.

Men en comeback i tv-världen har aldrig varit utesluten, och när producenten Pontus Gårdinger ringde och berättade att SVT skulle göra en svensk version av den brittiska BBC-succén "Dragons' den" behövde hon ingen betänketid.

– Jag svarade ja på en sekund. Programmet är ju i stort sett identiskt med det som jag hållit på med de senaste åren, bara det att jag har kameror på mig, säger Ebba Blitz på telefon från Schweiz, där hon åker skidor.

Riktiga människor

I "Draknästet", som har premiär den 23 april, får svenska entreprenörer presentera sina affärsidéer för fem drakar inom investerarbranschen, som sedan bedömer om och hur mycket pengar de vill satsa på dessa. Varje entreprenör har möjlighet att gå därifrån med ett kapital på mellan 200 000 och 2,5 miljoner kronor. Investerarna har kunnande, erfarenhet och kontakter. De väljer att coacha de entreprenörer som de tror kan utveckla vinstgenererande bolag, det handlar inte om välgörenhet. Det är det som känns så roligt. Att det är riktiga människor med riktiga idéer, som får riktiga pengar av riktiga investerare.

Helt rätt i tiden

Ebba Blitz tycker att "Draknästet" ligger helt rätt i tiden. Nya bolag och nya arbetstillfällen är precis vad Sverige behöver för att ta sig ur den pågående lågkonjunkturen.

– Om jag tillåter mig att vara pretentiös skulle jag säga att det är ett viktigt program. Jag tror att det kan ingjuta mod i alla små entreprenörer som sitter hemma framför tv:n, få dem att känna att "kan de så kan jag", säger hon. Men "Draknästet" är inget samhällsprogram, framhåller Ebba Blitz. Jag skulle kalla det ett underhållningsprogram med ett visst mått av utbildning.

Skrivet av: