Robert De Niro och Leonardo DiCaprio i 'Killers of the flower moon'. Pressbild.
Robert De Niro och Leonardo DiCaprio i 'Killers of the flower moon'. Pressbild. - Foto: Melinda Sue Gordon/AppleTv+

Premiär för Scorseses hyllade kriminaldrama

Martin Scorseses stjärnspäckade kriminaldrama och David Denciks nya drama om ett fängelse i Danmark är två av höjdpunkterna som har premiär. Här är veckans filmer och serier.


FILM (premiär: 20/10).

" Killers of the flower moon ".

I 1920-talets Oklahoma i USA blir ursprungsbefolkningen plötsligt stormrik när olja upptäcks på deras mark. Det lockar till sig förslagna män som vill gifta sig med kvinnorna och ta över deras förmögenhet – genom att döda dem, medan polisen ser mellan fingrarna. En sådan man är krigsveteranen Ernest (Leonardo DiCaprio) som uppmuntras av sin mäktige farbror (Robert De Niro) att gifta sig med den rika Osagekvinnan Mollie (Lily Gladstone).

Omkring dem dör medlemmar ur Osagefolket en efter en, samtidigt som Mollies diabetes gör henne allt sjukare. Martin Scorseses kriminaldrama har hyllats som en av regissörens allra bästa filmer.

Karusell. Pressbild.

" Karusell ".

Ett gäng ungdomar vinner en tävling och får en vip-inbjudan att vara helt själva på Liseberghalloween. Men det visar sig att de inte är ensamma på nöjesfältet och det blir inte så mycket berg-och-dalbaneåkande. För en efter en slaktas de av en hänsynslös mördare. Omar Rudberg spelar huvudrollen i skräckfilmen.

"Nelly Rapp – Dödens spegel". Pressbild.

" Nelly Rapp – Dödens spegel ".

Lagom till halloween är Martin Widmarks barnbokshjälte Nelly Rapp tillbaka med en uppföljare till "Monsteragent", filmen som kom för tre år sedan. I den nya berättelsen ger sig Nelly och hunden London in i Svartskogen för att finna Dödens spegel. Det blir ett äventyr bland varulvar och andra märkliga väsen.

Övriga premiärer:

"The pigeon tunnel" (AppleTv+).

Dokumentär om thrillerförfattaren John le Carré, hans författarskap och den mystiska bakgrunden inom agentvärlden.

"Nyad".

Annette Bening spelar huvudrollen i en film baserad på historien om en kvinna som 64 år gammal simmade mellan Kuba och USA.

"The miracle club".

Irländsk dramakomedi om tre väninnor (Laura Linney, Kathy Bates, Maggie Smith) som far till Lourdes i Frankrike och får uppleva egna personliga mirakel.

"Vintersaga".

En sorts dokumentär essäfilm, inspirerad av Ted Ströms klassiska låt med samma namn (sjungen av Monica Törnell, bland annat) om Sverige där det stora vemodet rullar in.

"Labor" (21/10).

Svensk dokumentär om Hanna som blir lockad att sälja sex för att kunna stanna kvar i queerparadiset San Francisco.

"Seneca".

John Malkovich spelar huvudrollen i historisk fantasykomedi som utspelar sig under Romarrikets dagar.

TV/STRÖMMAT:

David Dencik och Sofie Gråbøl gör huvudrollerna i "Huset". Pressbild.

" Huset " (20/10, SVT Play).

Två av Nordens mest hyllade skådespelare möts i danska DR:s nya storserie. David Dencik och Sofie Gråbøl spelar kriminalvårdare på ett fängelse som hotas av nedläggning. Han är pragmatiskt lagd, hon mer strikt. Men de måste samarbeta, för deras jobb kan bara räddas om kriminalvårdarna för en gångs börjar tvinga de intagna att följa reglerna så att skandalrubrikerna om kåken försvinner.

I december i fjol besökte kung Charles och drottning Camilla fotbollsklubben Wrexham och deras ägare, skådespelarna Ryan Reynolds och Rob McElhenney. Arkivbild.

" Welcome to Wrexham " (25/10, Disney+).

Andra säsongen av realityserien om ett mediokert fotbollslag i Wales som tas över av Ryan Reynolds och Rob McElhenney. Det som började som en kul grej för Hollywoodstjärnorna blir allvar när samhället sluter upp runt fotbollsklubben som rusar fram i seriesystemet. Till slut överträffar verkligheten på planen dikten.

Övrig premiär:

"Västra gymnasiet (24/10, SVT Play).

Ungdomsserien "Klassen" får en fortsättning med flera av seriens skådespelare. Nu utspelas handlingen på gymnasiet.

TT
/
/
/
/
SVT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!