Regissören om "Mufasa": Handlar om hela världen
Steget från hyllade dramer som "Den underjordiska järnvägen" och Oscarsbelönade "Moonlight" till animerad Disneyfilm är mindre än vad man kan tro. Det tycker i alla fall regissören Barry Jenkins.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Ålder: 45 år
Familj: Fästmön Lulu Wang
Bor: Los Angeles
Yrke: Regissör, producent och manusförfattare
Har tidigare regisserat : "Moonlight", "If Beale Street could talk", "Den underjordiska järnvägen" med mera
Aktuell med: "Mufasa: Lejonkungen", med svensk biopremiär den 18 december.
— Teknologin är mycket, mycket annorlunda. Men rollfigurerna och storyn känns liknande. Inte minst när jag hade läst manuset. Där såg jag tematiken, säger Jenkins till TT.
"Mufasa: Lejonkungen" är både uppföljare och förspel till den animerade klassikern "Lejonkungen". Simba har nu fått en egen son och apan Rafiki berättar för denne om hur farfar Mufasa blir föräldralös som ung och räddas till livet av det unga lejonet Taka.
De två blir vänner och växer upp tillsammans, men bådas kärlek till lejoninnan Nala driver dem isär. I slutet blir Taka sårad och byter namn till Scar. Alla som sett originalet lär minnas fortsättningen.
"Extrema närbilder"
Jenkins är känd bland annat för sina närbilder och det är gott om sådana även i "Mufasa" – när man ser den i Imax känns det några gånger som om närgångna lejon är på väg att hoppa ut ur filmduken. Jenkins skrattar.
— Ja, när de erbjöd mig den här filmen sa jag att dom måste låta mig använda extrema närbilder och att låta rollfigurerna titta rakt på publiken. Jag kände att det skulle kunna lyfta det känslomässiga i scenerna.
"Mufasa" innehåller mycket action och i Sverige har den fått en elvaårsgräns. Men Jenkins håller inte med om att hans film skulle vara så mycket mycket mer våldsam än andra animerade filmer.
— Men det finns några scener där lejon slåss och det är baserat på hur det ser ut när verkliga lejon slåss. Det är som att se att se två katter slåss, fast de är mycket större.
Mycket av dialogen är improviserad. Den kom först, animationen senare.
— Visst jobbade röstskådespelarna separat ensamma i en studio, men samtidigt kunde vi koppla upp dem från olika ställen i världen så att vi kunde spela in dem samtidigt.
"En ikonisk skurk"
Skurken Kiros röst kommer från Mads Mikkelsen.
— Mads är vid den punkten i sin karriär att han är en ikonisk skurk. Men Kiros har också en syn på världen som är intressant. Och Mads röst är så intressant.
Filmen handlar om kärlek, familj, vänskap – men också politik, när Mufasa i slutet enar olika djur att tillsammans slåss mot de främmande lejon som leds av Kiros. Detta sedan en del djur sagt "det är inte vår fight". det är lätt att se paralleller till hur en del amerikanska politiker ser på Ukraina.
— Ja, fast det handlar inte bara om USA. Det handlar om hela världen, det handlar om att man inte får stänga in sig i sin egen stam.