Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sälj hasch på apoteket"

Nöje | 27/01/2009 23:05

Hetsigt i studion när Kleerup och Stenberg diskuterade knarket i konsten.

Hasch borde säljas på apoteket, det sade författarinnan Birgitta Stenberg i tisdagens "Debatt" på SVT.

Diskussionen handlade om knark i konsten, ett ämne som varit mycket omtvistat de senaste dagarna efter att först Kleerup blivit haffad för att tvingas göra urinprov mitt under sin succé på Grammisgalan, och senare en känd författare gripits med kokain på sig.

– Jag tycker man ska släppa loss haschet till att börja med, och sälja det på apoteket och systemet, sade Birgitta Stenberg, som faktiskt myntade ordet "knark" under en period i Paris 1950 när hon tog amfetamin ihop med poeten Paul Andersson.

– Det vore mycket bättre att släppa loss det. Då skulle man slå undan en massa pengar för maffian, som de använder för trafficking. Andra droger är så farliga, men hasch är bättre än alkohol, sade Stenberg.

Kleerup fanns också med bland gästerna i "Debatt". Hans uttalande efter Grammisgalan om att musikbraschen inte direkt är uppbyggd på palsternackor uppmärksammades av programledaren Janne Josefsson.

– Ja, och Sgt. Pepper är inte gjord på filmjölk, skrattade Kleerup.

– Vad är den gjord på då?, undrade Josefsson.

– Fryst yoghurt, vad vet jag?, svarade Kleerup, och fortsatte:

– Det är bara inse att halva ens skivsamling, och hälften av böckerna man äger, förmodlingen är gjorda på något sorts berusningsmedel.

Men Kleerup poängterade också flera gånger att han inte vill vara någon drogförespråkare:

– Jag tänker inte sitta här och prata bra om droger eller alkohol.

Birgitta Stenberg pratade om dubbelmoral.

– Ja det är klart att det är. Och de nätter som kvinnor fått ett helvete i det här landet för att killarna super sig fulla och får aggressioner och slår omkring sig. Det slipper man ju om man går på hasch, för då sitter man där och drömmer istället.

När Janne Josefsson undrade om Kleerups musik var skapad av palsternackor och rädisor svarade den trefaldigt Grammsibelönade artisten:

– Jag gjorde det mesta av min platta när jag satt på behandlingshem.

Debatten blev hetsig och före detta Hammerfallbasisten Magnus Rosén tyckte att det skulle satsas mer resurser så att polisen kunde göra ännu fler razzior för att stävja knarket. Något som Andreas Kleerup svarade på direkt.

– Ja, eller så lägger man mer pengar på vården istället, så att folk kan få hjälp innan de börjar knarka.

När diskussionen halkade in på reggae menade Kleerup att där var knarket en förutsättning för musiken.

– Reggae hade definitivt inte funnits utan knark, sade Kleerup.

Men Kleerup har tröttnat på hetsjakten från den svenska polisen nu. Snart drar han utomlands för att lansera sin skiva.

– Om två månader är inte jag kvar i det här landet längre, så då skiter jag fullständigt i det, sa Kleerup och avslutade med att ge en uppmaning till sina unga fans i landet:

– Jag säger till alla ungdomar: Don't do the shit!

Se hela debatten här!

Skrivet av: