Stockholm

Kokainförfattaren talar ut

Kändisförfattaren berättar nu för Nyheter24 om gripandet, om drogerna och om hur han mår efter det som hänt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 10 januari i år som en av Sveriges mest välrenommerade författare greps med kokain på fickan. Han greps i samband med ett tillslag mot en lägenhet i centrala Stockholm, där fyra tungt kriminellt belastade män för tillfället befann sig. Lägenhetsinnehavaren greps och anhölls.

För Nyheter24 väljer han nu att berätta om gripandet, om drogerna och om hur han mår efter det som hänt.

– Jag är på bra humör. Jag låter kanske som en psykopat, men det är jag inte. Jag har inget att skämmas för. Att jag grips nu är en ödets ironi, de borde ha gripit mig på nittiotalet. Nu är jag lugn, men ödet hinner ikapp en.

Första gången författaren använde droger var han bara 15 år.

– Det var tur att det gick så bra som det gick. Vi klarade oss bra, alla grabbarna i mitt gäng, säger författaren.

Vad har du för relation till droger?

– Jag har använt det i syfte att skriva. Det är rent kemiskt och det har fungerat alldeles utmärkt för mig, säger kändisförfattaren till Nyheter24.

– Men jag vill verkligen säga att jag känner ett ansvar för unga människor. Jag vill inte uppmuntra någon att använda droger. Säg att tio personer tar droger efter det här och sex dör, för så ser statistiken ut. Jag vill inte ha sex lik på mitt samvete.

Författaren vill ändå tona ner faran med droger för egen del.

– Samtidigt vill jag inte snacka skit om en drog som har hjälpt mig. Jag kanske har dubbelmoral. Men det är så jag känner.

Författaren har alltid gått sin egen väg och var bland annat den siste att röka i Aktuelltstudion. Han säger själv att han alltid varit frispråkig.

– Jag är frispråkig, det har jag alltid varit. Jag har sagt saker som människor tyckt varit konstiga, men 20 år senare har man hållit med mig. Man får ett visst självförtroende, kanske lite för mycket ibland.

Hur går tongångarna bland författarkollegorna?

– Man pratar helt enkelt inte om droger. Men jag tror att Horace (Engdahl, Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare, reds anm) vet om att jag har använt droger. Vi är ju gamla vänner.

Men kokainet som du hade i fickan, var det ditt?

– Jag kan inte uttala mig om hur jag fick det. Men jag kan säga att jag inte använder kokain, jag har ju använt amfetamin tidigare. Kokain är för svagt för mig.

Känner du de fyra männen som befann sig i lägenheten när du greps?

– Jag var i lägenheten efter den händelsen och tröstade den döda kvinnans pojkvän efter det som hade hänt. Men jag känner inte de andra killarna.

Hur går du vidare nu?

– Jag tycker inte att det är någon stor sak. Jag bara bryr mig inte om det.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.