Domarskandal i schlager-EM

Norska deltagaren på fest hos domare.


Norges bidrag Alexander Rybak är favorittippad som vinnare av Eurovision Schlager Contest i Moskva. Men nu ser hans framtid i tävlingen osäker ut. Han var nämligen på fest hemma hos Philipp Kirkorov, en av domarna i den ryska juryn.

– Hade vi vetat att han var domare hade vi så klart agerat annorlunda, säger chefen för den norska delegationen till Verdens Gang.

Den norska schlagerartisten blev bjuden på kaviar, vodka och andra godsaker hos Philipp. Han ska även ha spelat piano och sjungit ihop med domaren. Det var något som inte var speciellt populärt då juryn har halva makten när rösterna ska fördelas på lördag kväll och teveorganisationen EBU:s regler är tydliga:

"Domarkommitténs medlemmar får inte ha förbindelser med deltagare av en sådan art att de inte kan rösta självständigt".

Den norska delegationen tycker att det endast är domaren man kan skylla på när det händer sådana här saker.

– Vi visste inte om det här. Han hänger ju backstage och umgås med flera andra deltagare också, utöver att han är djupt involverad i tävlingen. Han borde ha varit tydlig med att han också är domare, säger Alexander Rybaks manager Kathrine Synnes Finnskog till Verdens Gang.

Enligt EBU-representanten Sietse Bakker får middagsmötet inga konsekvenser för Norges deltagande i tävlingen utan säger att det är en fråga mellan domaren och domarkomittén.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Anders Lundins okända sjukdom: "Jobbigt, skämmande, läskigt"

Det jobbade Bolaget-killarna med innan succén

1 timme sedan
Gruppen Bolaget Records har på kort tid nått extrem framgång. De toppar listor och slår rekord efter rekord i musikbranschen. Men vad arbetade de med innan genomslaget?

Kritikerna om Rushdies bok: Rörande och rolig

2 timmar sedan
"Skrämmande men hjärtevärmande, en historia om hat besegrad av kärlek" skriver The Guardians kritiker om Salman Rushdies bok "Kniv". Rushdie får beröm för att han till och med orkar skämta: Före knivattacken var han ordentligt överviktig; när han blir utsläppt från sjukhus och rehabilitering är han 25 kilo lättare, även om "det inte är en diet att rekommendera".

Därför valde Hanna att snabbt lämna Robinson – egentligen

2 timmar sedan
Det var under förra veckan som Hanna Danemyr valde att lämna Robinson 2024. Men det fanns en anledning bakom som tittarna inte fick se.

Gängvåld präglar Sveriges nomineringar

2 timmar sedan
Två böcker som båda präglas av gängvåldet representerar Sverige i konkurrensen om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Därmed skiljer sig Sverige från de andra ländernas nomineringar.

Abba – nu en del av USA:s kulturarv

3 timmar sedan
Svenska Abba har blivit en del av det amerikanska kulturarvet. Albumet "The arrival" från 1976 har valts in i USA:s National Recording Registry.