Måndag 15 Aug
Stockholm

Allt om Marvels nya filmer

Snart kommer alla superhjältarna - Hulken, Iron Man och Thor samsas i en film.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fans av Marvels serier lär ha fått ett lyckorus när de nya affischerna för de kommande filmerna, Thor, Iron Man 2, Captain America och mastodonten Avengers släpptes. Det var på den årliga licensmässan i Las Vegas, där leksakstillverkare och tevespelsutvecklare får se framtidens figurer, som prototyperna visades.

Först ut i år är Iron Man 2, uppföljaren till med Robert Downey Jr:s hyllade robotrulle som förde in en viss klass och mer politiska motiv i seriefilmerna. I tvåan kommer Mickey Rourke spela en ondskefull skurk.

Nästa år kommer The First Avenger: Captain America som tar sin början under andra världskriget där den amerikanska supersoldaten och symbolen möter axelmakterna. Filmen bygger på de serier som Marvel gav ut under krigsåren för att öka patriotismen.

Men mest omtalad just nu är filmen om åskguden Thor som även den beräknas komma 2011. Frågan är vem som ska spela den ståtlige asaguden. I serieskapare Stan Lees tolkning av mytolgin har Thor förpassats till Midgård för att lära sig av människornas värld.

Väl på plats möter hans mänskliga alterego kärleken i Jane Foster. Mot Odens vilja slåss han mot ondingar med hjälp av sin hammare Mjolnir. Frågan är om filmen kommer följa denna resa från Asgård till jorden.

– Manuset är väl förankrat i Marvels filmvärld. Vi såg helat idén över hur vi kunde koppla Thor till de andra filmerna och hjältarna, även när det inte riktigt gick ihop. En del av anpassningen är att sätta Thor i en specifik, fiktiv värld. Hur många av de referenser eller kopplingar som sen kommer med i filmen är utanför vår kontroll, men de finns överallt, säger manusförfattaren Ashley Miller till Cinefools .

Att Thor nu blir film öppnar för ett större Marveluniversum där möjligheterna för crossoverfilmer därmed blir närmast oändliga.

I Avengers-filmen lär vi få se alla hjältarna på duken samtidigt. I serierna bildade Thor superhjältegruppen Avengers ihop med Iron Man, Ant-Man och Hulken som senare släpptes in en upptinad Captain America. Gemensam nämnare i tidigare filmer är Samuel L Jackson som militärkoordinator.

Att Marvel som varumärke är stort i Sverige märks. X-Men-spinoffen Wolverine med Hugh Jackman går bra på biograferna.

För den som vill se mer har den tecknade teveserien om X-men från 90-talet släppts på dvd med svenska röster. Teveserien följer serierna i högre grad än tvåtusentalets spelfilmer och fansfavoriter som Rogue och Gambit får mer plats och den flitige läsaren belönas med många referenser.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.