Haag och Schyffert leder matprogram

Landet brunsås är SVT:s nya programsatsning.


Landet brunsås är SVT:s nya programsatsning där Erik Haag, Henrik Schyffert och matskribenten Lotta Lundgren utforskar svensk matkultur.

Varför äter vi svenskar som vi gör? Varför landar varmkorven och pulvermoset på tallriken samtidigt som vi ägnar mer tid åt kokböcker och matlagningsprogram än någonsin?

Serien, som har premiär i januari 2010 på SVT2, letar svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet.

– Vad är det för vits med att äta mat med ett näringsvärde någonstans mittemellan kanelbulle och en bit kartong, frågar sig Karin af Klintberg, producent för serien.

Karin har även produktioner som Värsta språket och Världens modernaste land på meritlistan.

Seriens titel har den enkla förklaringen:

– Brunsåsen är en mycket svensk sås, en produkt av en matkultur där matens faktiska innehåll blivit det minst viktiga. Svampsås innehåller svamp, rödvinsås rödvin. Brunsås innehåller en färg och den färgen är brun, säger Lotta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!