Måndag 2 Aug
Stockholm

Björn Gustafsson om helvetet

Vi är vana att han sprider glädje. Men han bär på en smärta som sliter honom itu.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den lille spillevinken med lockarna charmade ett helt rike med sina nummer i Melodifestivalen. Det svenska folket tog direkt honom till sina hjärtan. Småtjejerna jagade autografer, jobberbjudanden tog aldrig slut och bögen Calle Norén sa att han var kär i pojken.

Men samtidigt var det ett helvete. Journalister stod utanför hans mammas dörr och han hade aldrig en lugn stund. Fram till sommaren var Björn inte ledig en endaste dag utan spelade in Melodifestivalen och Morgonsoffan samtidigt.

– Under den perioden kom Henrik Schyffert till ett fik på Söder där jag bodde och vi satt och pratade. Han har berättat efteråt att jag luktade gammal skurhink, jag hade inte duschat på fyra dygn, jag hade inte ätit ordentligt, jag visste inte var jag var, säger Björn till Dagens Nyheter.

Det gick så långt att Björn inte orkade mer. För att klara sig fick Björn "Kissa hårt" och äta puré. Till slut orkade han inte mer. Livet var skit och han var sliten. Jobbar man heltid på konstiga tider som kväll och natt, som ståuppare gör, och samtidigt vara glad slår psyket slint.

– Den 19 februari, jag kommer ihåg datumet därför att jag fyllde år. Det är mitt i Melodifestivalsveckorna och jag befinner mig på ett produktionsbolag, i ett helt glasat rum med superdesignmöbler. Det är möte om en gala som ska utspela sig bara ett par dagar före finalen i Globen. Detta hade bokats för länge sedan och jag är redan stressad för att inte hinna klart till lördag. Jag ser på telefonen som är på ljudlös att det rusar in sms snabbare än vanligt därför att jag fyller år och mina ben liksom hoppar upp och ner under hela genomgången. Man ställer frågor och jag har svårt att fokusera, berättar Björn.

– Gry Forsell som ska vara konferencier sitter bredvid mig. Jag märker snart hur tyst det har blivit i redaktionsrummet. Alla tittar på mig. Till slut frågar någon: Känner du att du klarar det här? Och jag kan inte längre hålla tillbaka tårarna. Det är min födelsedag i dag, svarar jag. Gry sätter sig på knä vid min stol. Jag sitter framför hela ledningen i detta designade rum och gråter som en liten flicka i armarna på Gry Forsell, säger Björn till Dagens Nyheter.

När man är på den djupaste botten finns det bara en sak som kan rädda en ung man. När det mentala inte längre är på topp finns bara en sak som räknas. Grys väldiga bröst stora som afrikanska mördarbikupor.

I dag mår Björn bra. Han fick hjälp av Schyffert att hitta en assistent som hjälpte honom att ta en time-out och tacka nej till jobben och flickorna.

Björn Best off.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela