Höstens filmsuccér

Tio filmer att hålla koll på. Extra: Vilken floppar?


Filmexperterna är eniga, vi går en spännande höst till mötes. Agent 007, skönsjungande tonårsfavoriter och skådespelargiganter blir att vänta för publiken i biosalongerna.

Förutom de sedvanligt tunga och amerikanska storfilmerna dyker också två svenska filmer upp. I “Maria Larssons eviga ögonblick”, det svenska Oscarsbidraget spelar Mikael Persbrandt en försupen man till frun Maria Heiskanen i 1900-talsmiljö. Den fattiga fru Larsson hittar en kamera vilket får henne att upptäcka världen på nytt.

Betydligt mörkare är filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists skräckis “Låt den rätte komma in”. Här bjuds det på lovande debuter av unga skådespelare blandat med blod och vampyrer. Filmen har redan hyllats av amerikanska medier som den bästa icke engelskspråkiga skräckfilmen på länge.

Agenten James Bond är tillbaka. Daniel Craig kämpar mot de onda i en film med miljötema, vilket ligger helt rätt i tiden. "Quantum of Solace" kommer säkerligen bli en snackis i Sverige. Bondbrud i den 22:a filmen blir ny brittiska skådespelerskan Gemma Arterton. Soundtracket står Jack från The White Stripes och Alicia Keys för.

Kultursnobbarnas favoritpar, de Oscarsbelönade bröderna Coen, ser till att filmhösten öppnar starkt med nya rullen “Burn after Reading” som beskrivs som en skruvad spionfilm. En succé är att vänta, inte minst då skådespelargiganterna Brad Pitt och George Clooney spelar huvudrollerna.

För alla tonåringar blir lyckan gjord igen då paparazzifavoriterna Vanessa Hudgens och Zac Efron gör ännu en välsjungen “High school musical” i Disneys regi. I höst blir film nummer tre aktuell på svenska biografer.

För de spelgalna blir hösten fantastisk, spelsuccén “Max Payne” har filmatiserats med en orädd Mark Wahlberg i rollen. Max Payne vill hämnas på mördaren av sin familj och tillsammans med lönnmördaren Mona Sax, spelad av Mila Kunis, bildar de ett oslagbart team.

Alla Harry Potter-fans får vänta ytterligare ett år då premiären av "Harry Potter och halvblodsprinsen" skjutits upp till juli 2009. Istället kan vakuumet fyllas av Pixarfilmen "Wall-E" som hade premiär i början av september. Kärlekshistorian mellan två plåtrobotar på den nedskräpade planeten jorden har kramat om filmkritikernas hjärtan. Och publiken likaså, filmen har redan gjort en sanslös succé i USA och förväntas göra det här hemma också.

Höstens flopp står Eddie Murphy för. I "Ett ufo i New York" försöker komikern rida på succén av sin gamla film "En prins i New York". I nya filmen spelar Murphy ett rymdskepp.

Svenska biopremiärer - här är datumen att hålla koll på:
5 september - Wall-E
26 september - Maria Larssons eviga ögonblick.
17 oktober - Max Payne
24 oktober - Låt den rätte komma in, High School Musical 3, Ett ufo i New York
7 november - Quantum of Solace, Burn after reading
19 juli 2009 - Harry Potter och halvblodsprinsen

Trailern för John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in":

Trailern för Eddie Murphys "Ett ufo i New York":

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

2 timmar sedan
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

idag 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

idag 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

idag 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

idag 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.