Höstens filmsuccér

Tio filmer att hålla koll på. Extra: Vilken floppar?


Filmexperterna är eniga, vi går en spännande höst till mötes. Agent 007, skönsjungande tonårsfavoriter och skådespelargiganter blir att vänta för publiken i biosalongerna.

Förutom de sedvanligt tunga och amerikanska storfilmerna dyker också två svenska filmer upp. I “Maria Larssons eviga ögonblick”, det svenska Oscarsbidraget spelar Mikael Persbrandt en försupen man till frun Maria Heiskanen i 1900-talsmiljö. Den fattiga fru Larsson hittar en kamera vilket får henne att upptäcka världen på nytt.

Betydligt mörkare är filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists skräckis “Låt den rätte komma in”. Här bjuds det på lovande debuter av unga skådespelare blandat med blod och vampyrer. Filmen har redan hyllats av amerikanska medier som den bästa icke engelskspråkiga skräckfilmen på länge.

Agenten James Bond är tillbaka. Daniel Craig kämpar mot de onda i en film med miljötema, vilket ligger helt rätt i tiden. "Quantum of Solace" kommer säkerligen bli en snackis i Sverige. Bondbrud i den 22:a filmen blir ny brittiska skådespelerskan Gemma Arterton. Soundtracket står Jack från The White Stripes och Alicia Keys för.

Kultursnobbarnas favoritpar, de Oscarsbelönade bröderna Coen, ser till att filmhösten öppnar starkt med nya rullen “Burn after Reading” som beskrivs som en skruvad spionfilm. En succé är att vänta, inte minst då skådespelargiganterna Brad Pitt och George Clooney spelar huvudrollerna.

För alla tonåringar blir lyckan gjord igen då paparazzifavoriterna Vanessa Hudgens och Zac Efron gör ännu en välsjungen “High school musical” i Disneys regi. I höst blir film nummer tre aktuell på svenska biografer.

För de spelgalna blir hösten fantastisk, spelsuccén “Max Payne” har filmatiserats med en orädd Mark Wahlberg i rollen. Max Payne vill hämnas på mördaren av sin familj och tillsammans med lönnmördaren Mona Sax, spelad av Mila Kunis, bildar de ett oslagbart team.

Alla Harry Potter-fans får vänta ytterligare ett år då premiären av "Harry Potter och halvblodsprinsen" skjutits upp till juli 2009. Istället kan vakuumet fyllas av Pixarfilmen "Wall-E" som hade premiär i början av september. Kärlekshistorian mellan två plåtrobotar på den nedskräpade planeten jorden har kramat om filmkritikernas hjärtan. Och publiken likaså, filmen har redan gjort en sanslös succé i USA och förväntas göra det här hemma också.

Höstens flopp står Eddie Murphy för. I "Ett ufo i New York" försöker komikern rida på succén av sin gamla film "En prins i New York". I nya filmen spelar Murphy ett rymdskepp.

Svenska biopremiärer - här är datumen att hålla koll på:
5 september - Wall-E
26 september - Maria Larssons eviga ögonblick.
17 oktober - Max Payne
24 oktober - Låt den rätte komma in, High School Musical 3, Ett ufo i New York
7 november - Quantum of Solace, Burn after reading
19 juli 2009 - Harry Potter och halvblodsprinsen

Trailern för John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in":

Trailern för Eddie Murphys "Ett ufo i New York":

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Svindlande summan – så mycket är Julia och Bingo redo att betala för tvillingar

2 timmar sedan

Spotify kommer inte att förbjuda AI-musik

2 timmar sedan
Det kommer att bli svårt att reglera användningen av AI-teknik i branschen och Spotify har inga planer på att förbjuda AI-genererat innehåll från plattformen. Det säger strömningstjänstens vd Daniel Ek i en intervju med BBC.

Solsidan-Oves smarta spartips: "Borde få nobelpris i ekonomi"

3 timmar sedan
I en video på TV4:s Instagram delar Ove och Anette Sundberg från Solsidan med sig av några sparknep, för tuffa tider. Sparknepen möts av genomgående roade kommentarer.

Därför lämnade Malin Berghagen Sverige: "Fick panik i vågor"

idag 15:00
Folkkära artisten Lasse Berghagen har legat inne på sjukhus ett tag. Nu bryter Malin Berghagen tystnaden kring sin inre konflikt.

Josefine Jinder: "Den här typen av föräldrar är så äckliga"

idag 14:47
Det är i en ny krönika på Expressen som Josefine Jinder berättar om sina tankar kring de som blir föräldrar första gången. Och det är ord och inga visor.

Taylor Swifts konsertfilm visas även i Sverige

idag 14:38
Goda nyheter för alla Taylor Swift-fans. Superstjärnans konsertfilm från "The eras tour" kommer att visas även på svenska biografer. Premiären sker den 13 oktober.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.