Onsdag 27 Okt
Stockholm

Experterna inför Robinsonpremiären

Nyheter24 har pratat med ett antal tevetyckare om den klassiska dokusåpan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På lördag nystartar Expedition Robinson i vad som blir den elfte säsongen av Sveriges populäraste dokusåpa genom tiderna.

Den nya säsongen, som sänds på TV4, sägs vara den hårdaste någonsin och verkligen fokusera på deltagarnas överlevnad och tävlingsinstinkt mer än något annat. Programledare är Linda Isacsson.

Nyheter24 har gjort en enkät med några av landets främsta tevetyckare och Robinsonfans, om vad de minns bäst från de gångna säsongerna av ryckningar i baguetten, blåmålade statyettjuvar och internationella nödsignaler.

Frågorna:

1. På lördag startar elfte säsongen av Expedition Robinson, har serien spelat ut sin roll eller är du peppad på en ny säsong?

2. Vilken är din favoritsäsong av de tio tidigare?

3. Vilket är din absoluta favoritminne av Robinsonåren?

4. Vem av alla klassiska karaktärer minns du bäst ur Robinsonhistorien?

5. Vad tror du om årets säsong? Vem vinner? Kommer du följa det slaviskt?

Hans Wiklund, filmorakel och Nyheter24-bloggare.

1. Jag är väldigt peppad. Det har absolut inte spelat ut sin roll, det har ju rullat på som tåget i andra länder. Så det är helt rätt att plocka upp det igen.

2. Jag har ingen direkt favoritsäsong, följde det lite för dåligt. Jag ska satsa på att titta ordentligt i år. Men ska jag säga någon så får det bli den där Pål Hollender var med. Var det samma som Emma Andersson var med förresten?

3. Det är så mycket begåvat som har sagts där i tropikerna så det är svårt att välja.

4. Pål Hollender. Men jag känner ju honom.

5. Det enda jag sett är i någon tidning där de skrev om när de nya deltagarna just hade kommit hem från ön och skulle ut och fira på stan. De kom inte in någonstans för ingen kände igen dem. De tog nog ut dokusåpakändisskapet lite i förskott. Men jag ska ge det en ordentlig chans. Jag tror mycket på det i år. Det kan nog bli en succé.

Jessika Gedin, bokförläggare, radioprofil och lever ihop med gamle Robinsondeltagaren Pål Hollender.

1. Jag är lite nervös för fyrans approach till programmet, de har en förmåga att göra "Gladioterna" av allting. Så det är lite svårt att säga. Jag sätter fortfarande hopp till Robinson, som tillsammans med Big Brother och Real World Sthlm är de finaste dokusåporna i historien. Det hänger mycket på castingen, där ju trean trampade i klaveret med vedervärdig casting.

2. Jag måste ju nästan säga nummer två, när Pål var med första gången.

3. När Pål var med andra gången, i "kändis-versionen", och vi var ihop. Då kunde man vinna en tävling att få träffa sin partner, så jag var på väg ner. Det hade inte riktigt varit okej. Inte kompatibelt med min personlghet att vara med i en dokusåpa direkt. Så jag satt och hoppades lika mycket på att han skulle vinna för hans skull, som att han skulle förlora så att jag slapp åka dit.

4. Ja det måste ju vara Pål. Vi träffades när hans säsong precis hade börjat sändas. Och man är ju lite dubbelt. Det finns ju något djävulskt förakt mot folk som är med i dokusåpor, men Pål tyckte nog många om för att han var sig själv. Det var samma sak med den här begravningsentrepenören, Lars Gåre.

5. Jag har inte hunnit läsa in mig så himla mycket än. Men det kändes som att det var ganska många grafiska formgivare med? (2 stycken av 18). Det kändes så i alla fall. Men genrellt så tror jag vi har blivit lite för bra på dokusåpakonceptet. Alla vet hur man ska bete sig, vad man ska göra och säga. Därför har dokusåpan tappat sin charm.

Fredrik Virtanen, programledare och journalist.

1. På den tiden var jag ganska pretto och tyckte alla dokusåpor var rätt jobbiga. Sen bodde jag ju utomlands i några år när de hade sin höjdpunkt, så jag missade en del där. Men det känns ganska smart av TV4 att sno konceptet nu.

2. Jag blandar ju ihop alla säsonger uppenbarligen, men jag får nog säga den när Pål Hollender var med.

3. När Pål började gråta, för att han saknade sin son så mycket, det glömmer man ju aldrig, Och sen minns man ju den där dåren från norrland, Kent hette han va? Den där galna gubben.

4. Martin Melin är väl svårt att komma i från. Han med baguetten minns man ju, för just det uttalandet. Och sen Emma Andersson så klart, och Zübeyde.

5. Jag är osäker, tror faktiskt det kan bli en hyfsad flopp, risken är att de leker sönder programmet med för mycket tävlingar. Så jag är faktiskt lite skeptisk.

Sigge Eklund, författare, programledare och skribent.

1. Jag är besatt. Jag har sett alla avsnitt som har gått någonsin.

2. 1999. När Jesus, Klas och Robban var med. Den klassiska pakten och den klassiska säsongen, Jag bjöd in folk på lördagar för att titta tillsammans på programmet, och mot slutet av säsongen satt vi 50 pers och skrek så grannarna trodde vi kollade på fotboll. Det finns inget lika bra sätt att lära känna en människa på som att kolla på Robinson tillsammans.

3. Det finns ett stort smörgåsbord att välja på. Jag måste ändå säga tystnaden. De sju sekunders total tystnad, när en blåmålad Robinson-Robban hade tagit vinnarstatyetten och rusat in bakom kulisserna. Det var helt tyst både i studion och i landets alla tv-soffor. Under sju sekunder stannade hela Sverige där. Det var tevehistoria. Oförglömligt!

4. Det vackra med alla bra dokusåpor är att man kan ändra sig under säsongens gång, Någon man tror att man kommer hata visar sig vara en fin person. I finalerna, under samtliga tio säsonger, så har jag känt mig sentimentalt förälskad i alla deltagare, för att jag har lärt känna dem så bra under lång tid.

5. Jag tror att det kommer gå bra, inte sensationellt bra, men ändå bra. Bättre än trean men sämre än när det gick på SVT.

Ebba von Sydow, chefredaktör på Vecko-Revyn.

1. Ja, jag är väldigt peppad.

2. Jag gillade de tidigaste säsongerna förstås. Och jag gav upp helt när det började gå på trean. Om jag ska välja en specifik så var det väl första säsongen i så fall. Det var så nytt då, och roligt med alla kontroverser, det blir nog svårt att någonsin lyckas med det igen.

3. Svår att säga. Men jag tyckte att det verkade vara som en dröm att få vara med. Och jag tror att jag skulle varit ganska bra på det, eftersom jag har en bra kombination av överlevnadsinstinkt och är tävlingsinriktad. Men bara om det inte var tevesänt.

4. Robinson-Emma. För mig är hon forfarande Robinson-Emma. Därför att hon har verkligen lyckats bygga en karriär på det. Och så var ju Harald Treutiger en stor favorit. Han är klart bästa programledaren.

5. Jag tror det kommer bli bra. Det finns några tjejer som verkar spännande. Jag tror förstås på hon göteborgstjejen Mika, för att hon kommer från Göteborg. Sen vet jag inte om jag kommer följa det slaviskt direkt, men jag kommer absolut se första avsnittet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela