Största bankräddningen i dag

Storbritannien socialiserar de fyra största bankerna på måndag.


Aldrig någonsin har den brittiska staten tvingats göra en sådan räddningsaktion som den kommer att göra på måndag. Det säger något om hur allvarlig finanskrisen är för landet. Flera källor med insyn rapporterar att staten kommer att gå in i de fyra största bankerna: HBOS, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB och Barclays Capital. Summan hamnar på hisnande 35 miljarder pund.

Köpet innebär att den brittiska staten blir den största ägaren i HBOS och Royal Bank of Scotland. Den senare har tappat femton miljarder pund i marknadsvärde den senaste tiden och ber ministrarna att teckna aktier för femton miljarder dollar.

Varken företrädare för regeringen eller de brittiska myndigheterna vill bekräfta uppgifterna. Även om finansminister Alistair Darling, som deltog under G7-förhandlingarna i Washington i helgen, tidigare gått ut med att ett räddningspaket kommer att presenteras i början av nästa vecka, skriver The Sunday Times.

Om uppgifterna om räddningspaketet stämmer innebär det att den brittiska staten kommer att gå in med 430 miljarder kronor i de fyra storbankerna. Experter menar att regeringen tar en väldigt stor risk eftersom den inte sägs ha kontroll över omfattningen av "giltiga" tillgångar i bankerna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.