Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Största bankräddningen i dag

Nyheter | 13/10/2008 01:01

Storbritannien socialiserar de fyra största bankerna på måndag.

Aldrig någonsin har den brittiska staten tvingats göra en sådan räddningsaktion som den kommer att göra på måndag. Det säger något om hur allvarlig finanskrisen är för landet. Flera källor med insyn rapporterar att staten kommer att gå in i de fyra största bankerna: HBOS, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB och Barclays Capital. Summan hamnar på hisnande 35 miljarder pund.

Köpet innebär att den brittiska staten blir den största ägaren i HBOS och Royal Bank of Scotland. Den senare har tappat femton miljarder pund i marknadsvärde den senaste tiden och ber ministrarna att teckna aktier för femton miljarder dollar.

Varken företrädare för regeringen eller de brittiska myndigheterna vill bekräfta uppgifterna. Även om finansminister Alistair Darling, som deltog under G7-förhandlingarna i Washington i helgen, tidigare gått ut med att ett räddningspaket kommer att presenteras i början av nästa vecka, skriver The Sunday Times.

Om uppgifterna om räddningspaketet stämmer innebär det att den brittiska staten kommer att gå in med 430 miljarder kronor i de fyra storbankerna. Experter menar att regeringen tar en väldigt stor risk eftersom den inte sägs ha kontroll över omfattningen av "giltiga" tillgångar i bankerna.

Skrivet av: