Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

G7 tar tag i finanskrisen

- 11/10/2008, 11:56 -

Rejäla krafttag krävs enligt G7-gruppen för att påverka den ekonomiska krisen i världen.

G7-gruppen ska ta tag i den värsta ekonomiska världskrisen på över 50 år. Finansministrar och centralbankschefer för de sju viktigaste industriländerna beslutade på fredagen om ett fortsatt samarbete för att stabilisera den kaotiska kreditmarknaden. Alla var överens om att det krävs ett "snabbt och kraftfullt" agerande.

– Det har aldrig varit viktigare att hitta gemensamma lösningar än nu, sa Henry Paulson, representant för den amerikanska marknaden.

Gruppen som består av USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan, möttes i Washington för att diskutera finanskrisen och ta fram ett åtgärdspaket.Den ekonomiska problematiken i de sju länderna ser olika ut och det ställer höga krav på G7:s agerande. Många experter i den ekonomiska världen har ställt sig kritiska till G7:s krisplan.

– Det är lite väl magert. Man hade hoppats på något mer globalt och mer konkret. Att man säger att man ska rädda systemavgörande banker räcker inte. Det är så uppenbart. Det som behövs är någon typ av garantier, sa SEB:s chefekonom Robert Bergqvist, till TT.

– Det här var ingenting nytt. Marknaderna har behov av något mycket mer konkret, sa Robert Scott, internationell ekonom, enligt Al Jazeera.

Några timmar innan G7-mötets avslutande försäkrade USA:s president George W Bush i ett tal till nationen att amerikanska myndigheter kommer att lösa den ekonomiska världskrisen.

– Den amerikanska regeringen agerar. Vi kommer att fortsätta för att arbeta för att lösa den ekonomiska krisen och återupprätta stabilitet på marknaden. Vi kan lösa krisen och det kommer vi att göra.

Det är fortfarande inte helt klart vad G7-förslaget innebär och vilka åtgärder som ska drivas igenom, skriver Al Jazeera.

Skrivet av: