Hells Angels hårdsatsar på ekobrott

De kriminella gängen har penetrerat den mest lukrativa marknaden av dem alla - den vita ekonomin. Men med bäcksvarta verktyg.


"Min fars sätt att göra affärer är slut, det är över. Även han vet om det. Jag menar, om fem år kommer Corleonefamiljen vara helt legitim. Lita på mig. Det är allt jag kan säga om mina affärer."

I Gudfadern från 1972 beskrev Michael Corleone, spelad av Al Pacino, med dessa få meningar maffians framtid. Nästan 40 år senare har den svenska maffian anammat strategin för fortlevandet av sina organisationer. Det visade sig inte minst i och med det stora ekobrottstillslaget mot Hells Angels lokaler i Härtsöga utanför Karlstad. Det var inte vapen och kontanter man var ute efter - utan papper. Kvitton och fakturor. Kredit och debit. Svart på vitt. Den nya maffians guld.

– Ekobrotten har ändrat sin natur. Tidigare var det direktören som fifflade och åkte till Spanien för pengarna. I dag är den ekorelaterade brottsligheten så pass lukrativ att den lockar över stora delar av den organiserade gängbrottsligheten. Det finns helt enkelt mycket pengar att tjäna, säger Henrik Lundin, revisor på Ekobrottsmyndigheten med specialkunskaper om mc-gängens framfart.

"Blir aldrig hederliga"

Men till skillnad från familjen Corleone kommer Sveriges svarta får aldrig bli vita. Inte på en miljon år. Det säger Thord Modin, chef för kriminalunderrättelsetjänsten på Rikskriminalpolisen.

– Jag tror inte att gängen ens har en långsiktig planering.

– Men samtidigt finns det personer som har erfarenhet av att vara hederliga företagsledare. Vad man då måste fråga är varför de har gett sig in på en sådan här miljö? Det är väl knappast för att åka motorcykel.

Den svenska maffian har förändrats kraftigt. Färre vapen och mer hjärna. Våldsbrotten har minskat kraftigt. Det är inte där de stora pengarna finns. Utan i vita branscher. Som termiter ger de sig in på fungerande branscher och bryter ner inifrån. Byggbranschen är ett exempel. Där har våldsamma mc-gäng som Hells Angels och Bandidos slagit upp varsitt tält och börjat agera som byggherrar.

– Man går in i byggbranschen och betalar väldigt låga löner, använder sig av utländsk arbetskraft och man har målvakter. Sen stoppar man alla pengar i fickan och sen får målvakten ta smällen när skattemyndigheterna kommer, säger Thord Modin.

"Köper falska fakturor"

– Det finns även ärenden där de har tillhandahållit fakturaskrivande bolag. I härvor kring svart arbetskraft behöver de bokföra så att de kan få ut pengar för att kunna betala den här arbetskraften. Då är man i behov av fakturor från olika bolag för att stoppa in i sin bokföring. Så de kriminella gängen tillhandahåller bolag som skriver fakturor mot betalning.

– De kan ta allt mellan 10-15 procent i betalning. I det här fakturaskrivande bolaget har det inte pågått någon verksamhet och det bokförs aldrig. Det är helt enkelt osanna fakturor. De som får ta smällen är målvakter som står som ägare för företaget som betalning, säger Henrik Lundin.

Vilka är dessa målvakter?

– Många gånger är det missbrukare, personer som är beroende av de här pengarna. Helt enkelt personer som är beredda att ta risken, säger Thord Modin.

Personer som Thord Modin och Henrik Lundin får det allt svårare att sköta sitt jobb. Den organiserade ekobrottsligheten blir mer komplicerad för varje månad.

– En annan typ av ekobrott är att man bildar nätverk. Du har ett par personer som träffas och som är bra på sitt område. Det innebär att du har en person som är hjärnan och som kontaktat en antal personer som gör sin lilla del. Bokförarn, målvakten och fixarn gör sin lilla del. Men dessa vet inte vad den andra håller på med. Varje del tjänar sin lilla slant, säger Lundin.

– Den delen är dels svår att utreda, den är egentligen som ett organiserat kaos. Det är inte som italienska maffiafilmer, utan ett kluster som bildas där man hittar ett objekt och sen löser man vissa uppgifter och sen löses det här upp, antingen via tillslag eller att uppdraget blir utfört. Och sen bildas det nya kluster med delvis nya personer.

Samarbete trots gängtillhörighet

Efter andra världskriget bildades EU för att knyta samman de europeiska ländernas ekonomier. På så sätt ville man förhindra framtida krig. På samma sätt fungerar förhållandet mellan Sveriges kriminella gäng. Samarbetet är mer utbrett än någonsin.

– När det kommer till all brottslighet där man kan se stora vinster så har alla grupperingar, oavsett om det är mc-gäng eller etniska grupperingar en väldigt stor benägenhet att samarbeta, säger Modin.

Kan man kalla det att nätverka?

– Åh, ja, de medverkar och samarbetar med vilken gruppering som helst så länge de tjänar pengar.

Målvakter, kluster, nätverk och samarbeten. De kriminella gängen har hittat sin guldgruva. När ska staten inse allvaret? Enligt Henrik Lundin räcker inte resurserna till.

Det svenska folket går miste om över 130 miljarder kronor varje år i uteblivna skatteintäkter. Enligt Henrik Lundin handlar allt om resurser. Ökade resurser innebär att Ekobrottsmyndigheten kan sätta dit fler skattefuskare. Man måste helt enkelt våga satsa.

– Förra året skulle man ha tjänat oerhört mycket pengar om man kunde stoppa bara tio procent av den här svarta sektorn. Bara det är tretton miljarder, cirka 25 gånger mer än vad Ekobrottsmyndigheten kostar, konstaterar Lundin.

Läs del två i serien om de kriminella gängens ekonomiska framfart på fredag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!